Index Vakbarát Hírportál

Klórgázt vetett be az Iszlám Állam Irakban

2015. augusztus 13., csütörtök 12:54 | aznap frissítve

Vegyifegyver-támadás történt az észak-iraki Erbíl közelében, amit az Iszlám Állam hajtott végre, erősítette meg a Bild értesülését a német védelmi minisztérium. A támadás szerdán történt a kurdisztáni fővárostól 40 kilométerre fekvő Makhmournál, írja az MTI. A terroristák a katonai hírszerzés egyik informátora szerint valószínűleg klórgázt vetettek be.

A támadásban valószínűleg nagyjából 60 kurd katona sebesült meg, légúti károsodást szenvedtek el. A vegyifegyver-támadás körülményeinek kivizsgálására elindult egy szakértői csoport Bagdadból.

A Bundeswehr kiképzői Erbílben kurdokat tanítanak be német fegyverek használatára. A Bild egy másik csütörtöki beszámolója szerint nemzetbiztonsági szolgálatok arra figyelmeztetnek, hogy az IS ellenségként tartja számon Németországot, és ezért a közel-keleti térségben működő német nagykövetségek és konzulátusok munkatársait és azok hozzátartozóit fokozottan fenyegeti az a veszély, hogy az IÁ elrabolja és kivégzi őket.

Az Országgyűlés áprilisban úgy döntött, hogy Magyarország - amerikai felkérésre - legfeljebb 150 katonát küld az IS elleni fellépéshez az erbíli kiképző központba. A tervek szerint a magyar katonák biztosítási feladatokat látnak el.

A klórgáz volt az első vegyi fegyver a történelemben, az első világháborúban vetették be a németek a francia és kanadai csapatok ellen. Legutóbb Szíriában vetették be a kormányerők, májusban több tucat ember esett áldozatul. A klórgáz betiltása nem egyszerű, mivel azt széles körben használják az iparban, többek között fehérítésre és víztisztításra. Koncentráltabb formában fulladást okoz, így fegyvernek is alkalmas lehet, ezért bevetése a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény megsértésének számít.

Rovatok