Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg tűzoltó halt meg a tiencsini óriásrobbanásban

2015. augusztus 16., vasárnap 08:04

A legfrissebb adatok szerint 112-re nőtt a gigantikus tiencsini robbanássorozat ismert halálos áldozatainak száma, 95 embert pedig még mindig nem találnak - tekintve, hogy szerdán történt a katasztrófa, kevés az esély arra, hogy vannak köztük túlélők. 

A kínai városvezetés MTI által idézett vasárnapi tájékoztatóján elhangzott az is, hogy az áldozatok közül eddig 24-et azonosítottak. A kórházakban 722 embert kezelnek, közülük 58-nak súlyos, vagy válságos az állapota. Több tűzoltó is eltűnt, közülük 13 hivatásos, 72-en pedig a tiencsini kikötőt üzemeltető Tianjin Port Group vállalatcsoport alkalmazásban. Ez utóbbiak főleg vidéken toborzott, 20-as éveikben lévő fiatalok voltak, akiknek szinte semmi gyakorlatuk nem volt. Kínában elterjedt gyakorlat a helyi tüzekhez gyorsan riasztható céges tűzoltóegységek fenntartása, ezek értéke azonban kétes, ráadásul a profi tűzoltóságnak nincs is felettük szakmai ellenőrzési joga. 

A 13 és fél milliós város ipari negyedében történt robanáshoz ezek a céges tűzoltók érkeztek ki elsőként, és tűntek el a vegyianyag-raktárakból előtörő nátrium-cianid felhőjében.   Családtagjaik kétségbeesetten követelik a hollétükre vonatkozó információkat, keresik a magyarázatot a történtekre, és szeretnék elérni a felelősök megbüntetését.

Magyar idő szerinti reggeli információink szerint a helyszínen továbbra is nagy erőkkel folyik az oltás és a kutatás, vegyvédelmi alakulatok járják be a hatalmas robbanásokkal lerombolt, leégett ipari telep helyszíneit, miközben folyamatosan mérik a mérgező vegyszerek elégése után a levegőbe került gázok mennyiségét és a talaj szennyezettségét.

Hszi Csin-ping kínai elnök szombaton a helyi kormányzatoknak címzett írásos utasításában közölte, hogy jobb katasztrófa-elhárítási rendszert, a munkavédelmi előírások hatékonyabb betartását, és minden lehetséges biztonsági kockázat alapos felmérését várja el. Mint fogalmazott, az elszámoltatás rendszerét komolyan kell venni a gyakorlatban, hogy megelőzzék a hanyagságból elkövetett mulasztásokat.

Ahogy arról mi is írtunk, a szerdán tűz ütött ki egy raktárépületben, amihez mozgósították a tűzoltóságot, és amikor már munkához láttak a helyszínen, akkor robbant fel több vegyszerraktár. Ezek a raktárak szabályellenesen közel épültek a lakóházakhoz. Szombaton ráadásul újabb robbanások is voltak, ezúttal a kikötőnegyedben; a városban pedig többen rosszullétre panaszkodtak. A hatóságok a levegőbe került nátrium cianid miatt egy három kilométeres zónát kiürítettek, rendőri és katonai ellenőrző pontokat létesítettek az övezet határán, a levegőben helikopterek keringtek.

Ha a nátrium-cianidot nagyobb mennyiségben belélegzik, egy percen belül eszméletvesztést okoz, és a véráramba kerülve drámaian lecsökkenti a sejtek oxigénfelvevő képességét. Az áldozatok 45 percen belül kómába esnek, és ha nem érkezik időben orvosi segítség, két órán belül beáll a halál. A nátrium-cianid emellett vízzel érintkezve belobban, tüzet okoz.

Azt még mindig nem tudni, pontosan mennyire veszélyes a mérgezés, a tájékozódást az sem könnyíti meg, hogy tömegkommunikációt ellenőrző Kínai Kommunista Párt lomhán követi az eseményeket, és ellentmondó információkat bocsát a nyilvánosság rendelkezésére. 

Rovatok