Index Vakbarát Hírportál

Hónapokig engedély nélkül működhetett a tiencsini telephely

2015. augusztus 19., szerda 12:33 | aznap frissítve

A tiencsini robbanás helyszínén a telepet üzemeltető cég vezetői kapcsolataikat felhasználva szereztek tűzvédelmi és környezetvédelmi engedélyeket a robbanás helyszínén, írja a Wall Street Journal.

Az egyik társtulajdonos elmondta, hogy az első engedélyezési eljáráshoz megkeresett cég jelezte nekik, hogy a raktárak túl közel vannak lakóházakhoz, de aztán találtak egy olyan vállalkozást, ami biztosította nekik a szükséges dokumentumokat.

Egy másik társtulajdonos pedig arról beszélt, hogy 2014. októberétől 2015. júniusáig engedély nélkül működtek. „Miután az első engedély lejárt, hosszabbításért folyamodtunk. Közben viszont nem álltunk le, mert ezt nem gondoltuk gondnak. Sok másik vállalat is engedély nélkül folytatta a működést" – mondta.

Fehér hab a helyszínen

Kedden először esett az eső a múlt szerdai robbanások után Tiencsinben, az utcákon pedig valamilyen fehér habos folyadék úszott; akik hozzáértek a vízhez, azok viszketésről és kiütésekről számoltak be, írja az International Business Times.

A kínai meteorológusok azt mondták, hogy az eső nem jelent közvetlen veszélyt az egészségre, de a lakosok attól tartanak, hogy esetleg veszélyes anyagokat, például hidrogén-cianidot is szétteríthetett a városban.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy nátrium-cianid volt a robbanás helyszínén, ha pedig az ezzel kevert por vízzel érintkezik, akkor jön létre a rendkívül mérgező hidrogén-cianid.

A Hszinhua állami hírügynökség szerdán arról számolt be, hogy nem észleltek mérgező cianidot az eső miatt. A szakértők a robbanás helyszínének 7 kilométeres körzetében gyűjtöttek mintákat.

Pao Csing-ling környezetvédelmi vezető a habos vízre is reagált, azt mondta, hogy a mintáik nem tartalmaztak túlzott mennyiségű cianidot. Azt mondta, hogy ő tíz percig volt kint az esőben, de nem érzett semmilyen problémát. „Nem érkeztek mérgezéses esetekről hírek" – tette hozzá.

Katonák és környezetvédők folyamatosan dolgoznak a robbanás helyszínének mentesítésén, de az eső miatt szerda reggel átmenetileg szüneteltetniük kellett a munkát.

Rovatok