Index Vakbarát Hírportál

A macedón rendőrség könnygázzal állított meg több ezer menekültet

2015. augusztus 21., péntek 10:48

A macedón rohamrendőrség könnygázt vetett be pénteken több ezer migránssal szemben, akik át akarták lépni a görög-macedón határt, írja a BBC. Legalább négy ember megsérült.

Az összecsapás egy napal azután történt, hogy Macedónia rendkívüli állapotot hirdetett a menekültek miatt, az ország köztársasági elnöke pedig bejelentette, hogy a hadsereg bevonásával próbálják lezárni a déli határszakaszt.

A határon most feltartóztatptt menekültek nagy része a szabad ég alatt töltötte az éjszakát, majd reggel többször is megpróbáltak áttörni a határon. Ez az egyik legforgalmasabb útvonala a menekülteknek, csak az elmúlt két hónapban 44 ezer ember utazott át  így Macedónián.

Macedónia eddig szinte egyáltalán nem védtek a határt és inkább hagyták, hogy bevándorlók minél előbb eljussanak Szerbiába, hogy ne Macedóniában legyen velük a gond. A most bejelentett szükségállapottal, határlezárással megváltozó helyzetben pedig most vagy 3000 menekülő ragadt a görög és macedón határ közötti senki földjén, akiknek várhatóan itt kell majd átvészelni a közelgő viharokat, amiket az időjósok a térségben jeleznek.

Rovatok