Index Vakbarát Hírportál

Önmérséklettel próbálják kifogni a szelet Erdoğan vitorlájából a kurdok

2015. augusztus 26., szerda 12:15

Ne támadjanak ok nélkül török katonákra és rendőrökre a PKK kurd fegyveresei — kéri a kurd szeparatista szervezet egyik magasrangú vezetője az övéitől. Duran Kalkan, a PKK végrehajtó bizottságának tagja arról beszélt, hogy a hadkötelezettek, a határon az országukat védő katonák megtámadása ellenkezik a szervezete elveivel. Ha a török fegyveres erők tagjai nem támadnak civilekre és gerillákra, a kurdoknak nem szabad támadniuk, jelentette be.

Két és fél éves tűzszünet után júliusban újultak ki a harcok a kurd függetlenségért küzdő PKK és a török állam között. Azóta több mint 800 PKK harcost öltek meg a török hatóságok, a másik oldalon körülbelül 60 rendőr és katona vesztette életét — emlékeztet az Independent.

Kalkan egy nappal azután tette meg mostani bejelentését, hogy Erdoğan elnök a kormányalakítás lehetetlenségére hivatkozva november elsejére kitűzte az előrehozott választásokat. Erdoğan Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP)  a korábbi várakozásokkal ellentétben nem sikerült abszolút többséget szereznie a júniusi választásokon, és ezzel az általa szorgalmazott elnöki rendszer kialakítása is meghiúsult, legalábbis egyelőre.

A külpolitikai kommentátorok szerint Erdoğan a kurdok elleni megtorló háborúval szeretné népszerűségét újra magasabbra tornázni a török nacionalisták között.  A PKK feltehetően ezt a hatást igyekszik mérsékleni, kérdés azonban, hogy a PKK vezetésének mekkora tényleges befolyása van az elmúlt hónapok merényleteiért felelősséget vállaló kurd fegyveresekre.

Rovatok