Index Vakbarát Hírportál

Halott menekült gyerekek is voltak a teherautóban: nincs magyar az elkövetők között

2015. augusztus 28., péntek 10:32 | aznap frissítve

Fontosabb részletek

Nyolc nő és négy gyermek holttestét is megtalálták abban a teherautóban, amelyet csütörtökön találtak egy osztrák autópálya-megállóban. Az autóból összesen hetvenegy holttestet emeltek ki igazságügyi orvosszakértők, jelentette be péntek délelőtt Hans Peter Doskozil a burgenlandi rendőrség vezetője. 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek fulladt meg a teherautóban. A gyerekek közül az egyik egy egy-két éves korú kislány, a többiek 3, 8 és 10 éves körüli fiúk.  

A rendőrség szerint az áldozatok nagy valószínűséggel szír menekültek, mert a holttestek között egy szír útlevelet is találtak. Az mindenestre kizárható, hogy az áldozatok afrikaiak lennének.

Az ügy fő gyanúsítottja egy libanoni származású bolgár állampolgár, aki a teherautó üzembentartója. Két másik gyanúsított is őrizetben van: egy másik bolgár állampolgár, és egy férfi magyar iratokkal, de ő afgán állampolgár. Feltehetően ők vezették felváltva a teherautót. Mindhárom gyanúsított Magyarországon van őrizetben, mondta az osztrák főügyész. Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy szökésben lévő ember ellen. Négy másik gyanúsított is van, ők szabadlábon védekeznek. A nyomozók abból indulnak ki, hogy egy jól szervezett bolgár-magyar csempészbandáról van szó.

A rendőrség a Police.hu-n háromnegyed egykor kiadott sajtóközleményében azt írja: hogy a Készenléti Rendőrség szerdán három bolgár és egy afgán állampolgárt fogott el és vett őrizetbe az üggyel kapcsolatban. Közülük hármat nemzetközi elfogatóparancs alapján fogtak el. A nyomozók továbbá 20 embert hallgattak ki tanúként, és házkutatásokat, lefoglalásokat is végeztek. Mint írják, a magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény felderítése érdekében. A négy elfogott ember előzetes letartóztatásáról a Kecskeméti Járási Bíróság szombaton (nem nyilvános ülésen) dönt.

Az osztrák rendőrség már tegnap több e-mailt kapott, amelyben többen eltűnt, menekült hozzátartozóikat keresik. A rendőrség forródrótot létesített a hasonló hívások fogadására. 

A burgenlandi rendőrség illetékese azt mondta: a hússzállító teherautó rakterében nem volt lehetőség szellőztetésre. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy az embercsempészek arra tettek-e kísérletet, hogy a szellőzést valahogy megoldják a raktérben. A Kronen Zeitung azt írja, hogy a teherautó rakterének oldalán hosszú vágás látható. Nem tudni, hogy ezt az embercsempészek vágták-e, vagy a menekültek, akik megpróbáltak kijutni a raktérből.

A teherató nem volt tipikus csempészautó, valamivel kisebb volt annál, mondta a burgenlandi rendőrség vezetője. Az osztrák rendőrség nem tud minden teherautót ellenőrizni: naponta kb. 3000 teherautó megy át a határon, Burgenlandban naponta kb. 400 menekültet fognak el.

Orvosszakértők próbálják azonosítani a holttesteket

A Kronen Zeitung úgy tudja: a teherautó szerda hajnalban indult el egy Budapesttől délre fekvő pontról. Szerda reggel kilenckor már az osztrák-magyar határnál volt, de a határt csak szerda éjszaka lépte át. A kocsit egy segélytelefonnál lévő leállósávban hagyták a magyar határtól 30-40 kilométerre Parndorf és Neusiedl között. A sofőr elmenekült.

Csütörtökön délelőtt az osztrák A4-es autópályán egy autópálya-karbantartó találta meg a szlovák feliratú, magyar rendszámú teherautót, aminek rakteréből szörnyő szag áradt és gyanús folyadék csöpögött.  

Mint megírtuk, az osztrák rendőrség illetékese csütörtökön először 20-50 halottról beszélt. Akkor azonban még nem vizsgálták át részletesen a teherautót, hanem csak túlélők után kutattak a raktérben, illetve a helyszínelést végezték el az autópályán. A 7,5 tonnás teherautót az éjszaka a holttestekkel együtt elszállították a nickelsdorfi határátkelőhöz, ahol egy hűtött hangárban igazságügyi orvosszakértők próbálják meg azonosítani a holttesteket. Ezt azonban jelentősen nehezíti, hogy a testek már bomlásnak indultak. 

A szlovák Hyza cég matrcijával ellátott teherautó szerda óta állt egy segélykérő telefonnál lévő leállósávban Parndorf és Neusiedl között, a Bécs felé vezető oldalon. A helyszín a magyar határtól 30-40 kilométerre fekszik. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok csütörtök este azt mondta: a holttestek állapota arra utal, hogy egy-másfél nappal ezelőtt halhattak meg még Magyarországon.

Zűrös cégé volt a teherautó

A hússzállító teherautó magyar Z-betűjelű rendszámmal közlekedett. Ezt egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Ezt az állítást azonban cáfolta a bukaresti külügyminisztérium, ahol azt közölték, hogy az ügyben nem érintett román állampolgár.

A szlovák Hyza cég sajtóközleményt adott ki arról, hogy 2014-ben 13 teherautójukat eladták, amelyek közül egy Magyarországra került. Sajnos nem figyeltek arra, hogy az új tulajdonos lecserélje a matricázást. Mint közölték, a cég jelenleg hat darab hasonló gépjárművel rendelkezik, és az azokba szerelt nyomkövető rendszerek szerint mind a hat Szlovákia területén tartózkodik jelenleg is, ráadásul a Hyza nem szállít árut Ausztria területére.

Ahogy az Index kinyomozta, a hűtőkocsis teherautót először egy szlovák vásárolta meg, majd tőle a magyar Mastermobilker Kft. vette meg. A gépjárművekkel kereskedő, 2013-ban 308 milliós árbevételt produkáló Mastermobilker Kft. tulajdonosa a kecskeméti Kondor János, és a cég ügyvezetője is ő volt idén májusig. Ekkor egy Dorohi Ruslan nevű ukrán vette át a vállalkozást. Kondornak egyébként jó néhány megszűnt, felszámolás alatt lévő cége is van, többek között cateringgel, büféüzemeltetéssel foglalkozók.

A Mastermobilker két budapesti telephelyét is meglátogattuk a XIV. kerületben, mindkét helyen székhelyszolgálatokra bukkantunk: a Szugló utcában több tucatnyi cég neve között találtunk rá a Mastermobilker nevére.

Európa megrendült

A burgenlandi rendőrség szóvivője "szörnyű bűncselekményről" beszélt. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter azt mondta: a tragédia mindannyiukat megrendítette, az embercsempészek pedig

bűnözők, akik nem a menekültek jótékony megsegítésében, hanem csakis a profitban érdekeltek.

Az osztrák belügyminiszter zéró toleranciát hirdetett az embercsempészekkel szemben, akiknek egytől egyig a rács mögött a helye.

Lázár János a Kormányinfón azt mondta, hogy a magyar kormány is együtt érez az áldozatok hozzátartozóival. Angel Merkel német kancellárt Bécsben, a Nyugat-balkáni konferencián érte a hír, ahol a menekültkérdésről és az embercsempészek elleni küzdelemről is szó volt. A kancellár azt mondta, nagyon megrázta az eset. Szerinte ez is egy figyelmeztetés az EU-nak, hogy  sürgősen cselekedni kell a migráció kezelésére.  A konferencia résztvevői egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról.

A Magyarországra érkező menekülteket segítő MigSzol csoport gyertyás megemlékezést szervez este 8 órára a Keleti pályaudvar főbejáratához.

Rovatok