Index Vakbarát Hírportál

Magyar embercsempészt fogtak Szlovákiában, német embercsempészt fogtak Magyarországon

2015. augusztus 30., vasárnap 22:05

A szlovák rendőrség több olyan embercsempészt is letartóztatott hétvégén, akik Magyarországról, Szlovákián keresztül Csehországba akarta menekülteket szállítani illegálisan, írja az MTI. Az egyikőjük a Novy Cas nevű napilap oldala szerint egy magyar állampolgárságú sofőrje volt, aki egy magyar rendszámú Fiat Ducatóval próbált huszonkilenc szíriait átcsempészni a határon. A Novy Cas szerint a nő Zsolnánál azonban eltévesztette az utat és Karasznyán (Krasnany) faluban egy helyi lakos értesítette a rendőrséget a gyanús gépkocsiról.

Az MTI megemlíti, hogy más források arról beszélnek, hogy a kocsinak lengyel rendszáma volt.

Lubomír Ábel, a szlovák országos rendőrfőkapitány helyettese úgy véli, nem kizárt, hogy az hetvenegy ember halálával járó ausztriai tragédia után az embercsempészek Szlovákián keresztül próbálják a célországokba továbbvinni a menekülteket.

 A Sme.sk hírportál azt jelentette, hogy a szlovák rendőrség szombaton este a dél-szlovákiai Érsekújvár közelében egy gyanús magyar rendszámú Mercedes Sprinter gépkocsit állított meg. Két magyar állampolgár az autóban huszonkilenc szíriai és egy líbiai állampolgárt szállított szintén iratok nélkül.

Az embercsempészek ellen a szlovák hatóságok várhatóan büntetőeljárást indítanak, míg az őrizetbe vett migránsokat visszaküldik Magyarországra.

Közben a Police.hu-n megjelent közlemény szerint egy német nő bukott le Magyarországon az M1-es autópályán, ő három szír és egy líbiai állampolgárt szállított, de ők nem tudták igazolni, hogy jogszerűen tartózkodnak az országban. Az egyik szír hölgy rosszul lett a vizsgálatkor, őt kórházba szállították a mentők.

Rovatok