Index Vakbarát Hírportál

Bulgária nem engedi át az orosz gépeket Szíriába

2015. szeptember 8., kedd 15:32

Bulgária nem engedélyezi, hogy használják a légterét a Szíriába humanitárius segélyt szállító orosz repülőgépek – közölte a bolgár külügyminisztérium szóvivője kedden. Az orosz kérés elutasításának oka az, hogy a bolgár külügyi tárca olyan információkkal rendelkezik, amelyek tudatában komoly kétségei merültek fel a repülőgépek rakományát illetően. A szóvivő hozzátette, hogy a döntést a minisztérium önállóan hozta meg – írja az MTI.

Már a bolgár döntést megelőzően is nagy érdeklődés övezte a tervezett orosz szállítmányt. Görögország szintén kedden jelentette be, hogy Oroszország végül nem az ő légterükön keresztül haladna, hanem keletről kerülné meg az országot, így nekik nincs további teendőjük az ügyben. Ezt azért tartotta fontosnak bejelenteni a görög kormány, mert korábban az Egyesült Államok kifejezetten kérte őket, hogy ha az oroszok légtérhasználati engedélyt kérnének tőlük erre a célra, tagadják meg a kérést. Éppen az amerikai nyomás miatt jegyezhette meg a bolgár külügyminisztériumi szóvivő is, hogy a kérés megtagadása önálló döntés volt.

A szállítmány körüli hercehurca oka – egyben a bolgár külügy birtokába jutott, nem részletezett információ – az lehet, hogy a humanitárius segélyen kívül más is lehet az orosz gép rakterében. Különösen azóta erős a gyanú, hogy Vladimir Putyin katonailag is erőteljesebben támogatná az Aszad-rezsimet, mióta csütörtökön komoly bizonyítékok kerültek elő arra nézve, hogy orosz katonák harcolnak Szíriában.

A New York Times amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Oroszország a szíriai légvédelem megerősítésén dolgozhat, esetleg orosz katonáknak építene tábort. John Kerry külügyminiszter szerint ez nagyon rossz ötlet lenne, mert csak tovább eszkalálódna a konfliktus, és nemcsak még több menekült útnak indulását ösztönözhetné, de az Iszlám Állam ellen harcoló különböző erők között is konfliktust idézne elő.

Oroszország viszont az amerikai gyanúsítás ellen azzal védekezik, hogy ők az eddigi gyakorlatuk szerint, következetesen támogatják a kormányerőket az Iszlám Állam elleni harcban. Orosz diplomaták szerint az Egyesült Államokat valójában azért zavarhatja a szállítmány, mert az Iszlám Állam elleni harcot csak az Aszad-rezsim megbuktatására használnák fel, amit Oroszország helytelenít.

Konstantin Von Eggert politikai elemző szerint pedig az orosz szállítmány Vladimir Putyin provokációja lehet Amerika felé. Eszerint az orosz elnök a hadászati támogatás növelésével ugrasztaná ki az Egyesült Államokat a bokorból, rámutatva, hogy valójában kevésbé elkötelezettek az Iszlám Állam elleni határozott fellépés iránt.

A Sputnik News azt írja a görög Kathimerini nevű lapra hivatkozva, hogy Oroszország a bolgár elutasítás után Irán légterén át juttathatja majd el a szállítmány Szíriába.

Rovatok