Index Vakbarát Hírportál

Jöhet még brit dróncsapás Szíriában

2015. szeptember 8., kedd 13:34

Michael Fallon brit védelmi miniszer szerint a brit kormány fel van készülve arra, hogy szükség esetén további légicsapásokat indítson Szíriában. A kijelentés jelentőségét az adja, hogy David Cameron brit miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy augusztusban dróncsapásban megölték az Iszlám Állam három tagját, emberi jogi szervezetek pedig élesen kritizálták az akciót. Szerintük aggasztó gyakorlatot vetít előre, hogy Cameron a parlament megkerülésével engedélyezett egy ilyen drasztikus lépést.

A hétfőn bejelentett légicsapás még augusztus 21-én történt, de Cameron csak hétfőn  tájékoztatta  róla a képviselőket. Ez a támadás volt a brit királyi légierő (RAF)  első   ilyen jellegű bevetése Szíriában.  A támadásba az Iszlám Állam három tagja halt bele, köztük két brit születésű férfi.  Cameron szerint az akció "önvédelmi jellegű, szükséges és törvényes" volt, mivel a brit elhárítás információi szerint egyikük, a 21 éves Reyaad Khan nagyszabású terrortámadásokat tervezett Nagy-Britanniában, elsősorban tömegeket vonzó nyilvános rendezvényeken.

Fallon kedden megerősítette, hogy bár általános felhatalmazásuk továbbra sincs légitámadások kivitelezésére, ha "létfontosságú nemzeti érdek" a beavatkozás, akkor rögtön cselekedhetnek, és elég utána beszámolni az akcióról.

Fallon szerint a kormány tud még további szervezkedésekről is, amelyek nagy-britanniai célpontok ellen irányulnak, és a következő hetekben, hónapokban valósulnának meg. A miniszter szerint az ezekben részt vevő terroristákkal szemben szintén egy percig nem hezitálnának a hasonlóan drasztikus fellépéssel.

Az angliai terrorakciókat tervező iszlamisták terveiről korábban itt írtunk:

Rovatok