Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok már 2012-ben beáldozták volna Aszadot

2015. szeptember 15., kedd 11:52

Háttértárgyalásokon Oroszország már három éve, 2012-ben felajánlotta, hogy „Bassár el-Aszad lemondhatna” egy békemegállapodás keretében, írja a Guardian a tárgyalások egy magas rangú résztvevőjére hivatkozva.

A Nobel-békedíjas Martti Ahtisaari volt finn elnök a lapnak azt mondta, a nyugati hatalmak „nem ragadták meg a felvetést”. Azóta tízezrek haltak meg és milliók kényszerültek menekülésre, ami a világ legnagyobb menekültválságához vezetett a második világháború óta.

Hivatalosan Aszad mellett álltak

Ahtisaari az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjának képviselőivel folytatott tárgyalásokat 2012 februárjában. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet egy hárompontos javaslattal állt elő, melynek része volt, hogy Aszadnak át kell adnia a hatalmat az ellenzékkel folytatott béketárgyalás során. Csakhogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország annyira meg volt győződve arról, hogy Aszad magától is bukni fog, hogy egyszerűen ignorálták a javaslatot.

Hivatalosan Oroszország a négy és fél éve húzódó konfliktus során végig kiállt Aszad mellett, ragaszkodva ahhoz, hogy eltávolítása nem lehet semmilyen békemegállapodás része. „Ezt a lehetőséget 2012-ben elszalasztották” – mondta a volt finn kormányfő a háttértárgyaláson elhangzott javaslatról.

„A legérdekesebb a Csurkinnal folytatott tárgyalás volt. Sok mindenben nem értünk egyet, de tudunk őszintén beszélni egymással” – emlékezett vissza Ahtisaari a tárgyalásokra. „Csurkin hellyel kínált, majd kibökte, hogy elmondja, szerinte mit kéne tenni. Először is, ne adjunk fegyvert az ellenzéknek. Kettő, vegyük rá a párbeszédre az ellenzéket és az Aszad-rezsimet. Három: keressük meg a lehetőségét, hogy Aszad elegánsan félreállhasson.”

Csurkin: Magánbeszélgetés volt

Csurkin arra hivatkozva nem kommentálta a volt finn elnök kijelentését, hogy magánbeszélgetésről volt szó. Ahtisaari viszont azt nyilatkozta, még egyszer rákérdezett Csurkinnál, aki szerinte kétségtelen, hogy a Kreml nevében tette a javaslatot, már csak azért is, mert épp egy moszkvai útról tért vissza New Yorkba.

Míg nyáron még úgy tűnt, hogy az oroszok leginkább a „béketárgyalások” jelszavával próbálnak meg lélegzetvételnyi haladékot kieszközölni Aszad számára, augusztusban kiderült: Putyin bevállalta, hogy orosz katonákkal fordítsa meg a háború menetét. Részletes cikkünket itt olvashatja.

Már nem elég az, ha Oroszország rakétarendszerekkel vagy páncélosokkal erősíti meg a szíriai hadsereget, mert a szíriai hadsereg lényegében elfogyott. Ezért nagyon úgy tűnik, az oroszok inkább megspórolják a toborzásra kiképzésre szánt időt és energiát, és a maguk kezébe veszik az ügyet. A katonai beavatkozás mértéke egyelőre nem tisztázott, de meglehetősen nagy léptékűnek tűnik. Az oroszok ugyanis

Rovatok