Index Vakbarát Hírportál

Már Szíria belsejében is vannak orosz katonák

2015. szeptember 16., szerda 04:38

Bár az USA és Oroszország sűrűn egyeztet egymással a szíriai katonai intervenció miatt, az amerikai telefonok és nyilatkozatok nem hátráltatják az oroszokat haderejük felfejlődésében. Az orosz katonák szíriai bevetéséről elsőként tudósító Oryx haditechnikai blog most egy speciális híradóeszközökkel felszerelt páncélost szúrt ki egy Latakiában készített képen, méghozzá egyértelműen egy orosz egyenruhás kezelővel.

#Syrian Reporter Post Photos Claims #Russian Troops Presence In The Country - Report . pic.twitter.com/4277VfgoU4

— Terrormonitor.org (@Terror_Monitor) 2015. szeptember 16.

Az R-166-0.5 típusú jármű zavarásbiztos, URH adó-vevővel van felszerelve, és rendszerint a dandárok kommunikációs zászlóaljában teljesít szolgálatot. Ezekből a tényekből két következtetést lehet levonni:

  1. A nagy teljesítményű adóvevők akkor szükségesek, ha az orosz csapatok mélyen a szárazföld belsejében készülnek hadműveletekre, és onnan akarnak a tartúszi vagy latakiai tengerparti parancsnoksággal kapcsolatot tartani
  2. Legalább egy megerősített zászlóaljnyi, de lehet, hogy egy dandárnyi orosz katona lehet Szíriában, ami minimum 500 katonát jelent.

Az első követeztetést erősíti meg a Szíriából posztolgató orosz katonák képeinek elemzése. A Vkontaktra és a Facebookra feltöltött képeket pár napja elemezték ki, és a külön beállítás nélkül minden digitális képből kibányászható helyrajzi adatok alapján volt olyan katona, aki az ország belsejében található Homsz városában lőtt egy szelfit. 

Az oroszok az utolsó utáni pillanatban érkeztek a városba, az egyik helyi újságíró ugyanis kedd este egy fotóval illusztrálta, hogy a felkelők elfoglalták a Homsz–Damaszkusz autópályát. A hírt, illetve azt, hogy mit is takar a „felkelők” megnevezés, egyelőre senki nem pontosította.

Damascus-Homs highway under rebel control, @baraa2abd pic.twitter.com/eeYBCujEPJ

— Abdurahman Harkoush (@Abduhark) 2015. szeptember 15.

A szíriai polgárháborúról és az orosz beavatkozásról itt olvashat részletesebben>>>>>>>

Rovatok