Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó keményen nekiment a horvátoknak

2015. szeptember 17., csütörtök 20:51

„Horvátország alkalmatlan ahhoz, hogy csatlakozzon a schengeni övezethez" – mondta sajtótájékoztatóján a horvátokat keményen bíráló Szijjártó Péter külügyminiszter, aki szerint a horvát bevándorlásügyi rendszer egy nap alatt összeomlott.

Magyarországgal példálózva azt mondta, idén eddig 201 390 illegális migráns érkezett az országba. Szerinte 8 és fél hónapon keresztül nemzetközi támadások kereszttüzében látták el kötelezettségeiket, és próbáltak érvényt szerezni a dublini szabályoknak.

Szerinte Horvátországban ehhez képest máris kifogytak a készletekből, a hatóságok elveszítették az ellenőrzést az ott zajló folyamatok fölött. „Ha a miniszterelnök az elmúlt egy hétben nem Magyarországot támadta, rágalmazta volna, akkor talán felkészültebbek lettek volna, és tovább bírták volna egy napnál" – mondta.

Azt mondta, hogy szerdán a horvátok döntöttek a hadsereg bevetéséről, rendőrök léptek fel a menekültek ellen egy befogadóállomásnál. Tisztességes ellátásuk, és regisztrálásuk helyett pedig továbbküldik őket Magyarország és Szlovénia felé. „Ez a szolidaritás melyik kategóriája?" – mondta. Szerinte le kell zárni a kettős beszéd, a képmutatás idejét, a tetteknek és szavaknak egy irányba kell mutatniuk egész Európában.

Szijjártó azt is bejelentette, hogy Baranya és Somogy megyére is kiterjesztik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Azt mondta, megvédik Magyarország határát és a schengeni határt is. Az előkészítés után azonnal megkezdik a fizikai akadály építését a szükséges horvát szakaszokon. A döntést Ausztria felé is jelezték, a horvát nagykövetet pedig bekérették a külügybe, ahol elfogadhatatlannak nevezték a horvát eljárást.

Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szerdán még arról beszélt, hogy Horvátországban közel sem lesznek olyan állapotok, mint Szerbiában és Magyarországon. Egyben továbbra is elutasította, hogy falakkal vagy szögesdróttal védjék meg az ország határait a menekülthullámmal
szemben. Még szeptember elején azt mondta, hogy „a magyar miniszterelnök szerint holmi muzulmán hordák veszélyeztetik a keresztény Európa értékeit, miközben csak arról van szó, hogy emberek jönnek egy jobb élet reményében, amelyért meghalni is képesek".

A horgos-röszkei határátkelő hétfő éjjeli lezárása után a menekültek elég hamar megváltoztatták az útvonalukat Nyugat Európa felé, és már a szerb-macedón határról buszokkal indultak a szerbiai Sid városába, a sid-tovarniki határátkelőhöz. A határról a horvát rendőrség vonatokkal és buszokkal az ország különböző pontjaira szállítja a menekülteket. Egy részük jelenleg a magyar határ közvetlen közelében található, használaton kívüli pélmonostori laktanyába tart, egy másik vonat pedig éjjel egy másik befogadóközpontja, a szlovén határ közelébe szállít 800 embert. A horvátországi helyzetről bővebben itt olvashat>>>

Menekültválság percről percre itt ->>>>

Rovatok