Index Vakbarát Hírportál

Azt senki nem akarja, hogy orosz és izraeli vadászgépek kezdjenek el kergetőzni Szíria felett

2015. szeptember 21., hétfő 17:41

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Moszkvába látogatott, hogy személyesen egyeztessen Vlagyimir Putyinnal a szíriai orosz intervencióról. Egyik vezető sem akarja ugyanis, hogy Szíria felett portyázó gépei véletlenül egymást lőjék le. A Reuters így idézi fel a közös sajtótájékoztatón elhangzott szavait:

Az volt a célom, hogy megelőzzük a félreértéseket az Izraeli Védelmi Erők és az orosz katonák között. Ezért az Elnökkel megegyeztünk egy olyan módszer kidolgozásában, mellyel ezt el tudjuk érni.

Ez nyilván valami tájékoztató rendszert jelent. De az izraeli miniszterelnök nyilván nem csak ezért utazott Moszkvába, hanem azért, hogy számon kérje Putiynon, mégis hogy gondolja Aszad elnök megmentését.

Ahogy arról korábban írtunk, a világ egyik legjobb hadseregével rendelkező zsidó állam nem tart túlságosan az Iszlám Államtól, mely őrült sokk-produkciói ellenére - különösen taktikai csapásmérő fegyverek terén - igencsak korlátozott katonai potenciállal bír. Ellenben Irán az ISIS miatti globális szörnyülködést meglovagolva keményen dolgozik egy olyan síita tengely kialakításán, ami a síita többségű Dél-Irakon át a szintén síita Aszad-rezsim által vezetett Szíriáig érne, és ennek a tengelynek az egyik célja, hogy minél több rakétaindító vegye körbe Izraelt. Aszad ezért az elmúlt években már többször megpróbálkozott iráni föld-föld rakéták telepítésével a Golán-fennsíkon, de ezeket az izraeli légierő akkurátusan le is bombázta. 

Netanjahu nem is rejtette véka alá véleményét, miszerint az Aszad-rezsim csak annyiban érdekes Irán számára, hogy fenntartsa a közvetelen összeköttetést a Hezbollahhal:

Mint ahogy azt önök is tudják, Irán és Szíria egy radikális iszlamista terrorszervezetet látnak el modern fegyverekkel, melyek a mi országunk ellen irányulnak. Ez a szervezet az elmúlt években rakéták ezreit lőtte ki Izrael lakóira.

 

Az iráni atommegállapodásnak is köszönhetően a Közel-Keleten az az első látásra lehetetlen helyzet alakult ki, hogy Izrael Szaúd-Arábiával, Törökországgal és a többi Öböl-monarchiával egy fronton áll abban a tekintetben, hogy mindannyian az Aszad-rezsim bukását akarják. Ebbe a törekvésbe rondított bele Oroszország, mely augusztus végén komoly erőket küldött Szíriába a bedőlni látszó kormány megmentésére.

Rovatok