Index Vakbarát Hírportál

Két tinilányt fogtak el Ausztriában, az IS-hez akartak csatlakozni

2015. szeptember 21., hétfő 18:05

Egy 16 és egy 17 éves lányt ítéltek el Grazban, amiért az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni, írja az MTI. Mindketten csecsen származásúak, a tárgyaláson pedig fejkendőben jelentek meg.

A lányokat egy az Iszlám Államhoz tartozó nő a neten vette rá arra, hogy Ausztriából Szíriába utazzanak, majd ott szolgálják a vallást és a harcosokat. A terveik szerint már decemberben útra keltek volna – többek között Magyarországon és Törökországon át –, de végül a jövő év elejére tolták el az utazás időpontját.

Az egyik lány, szintén a neten, már tavaly megígérte az IS egyik emberének, hogy feleségül megy majd hozzá (az ő telefonján egyébként iszlamista propagandavideókat is találtak), a másik pedig egy másik férfi menyasszonya volt.

Ügyvédjeik azzal védekeztek, hogy a két lány mélyen vallásos, és ezt kihasználva szervezték be őket. Állítólag azóta belátták, hogy amire vállalkoztak,

sem jogilag, sem emberileg nem helyes.

A lányokat végül 12, illetve 14 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet nem jogerős.

Közben egy harmadik lány ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, amiért valószínűleg Szíriába utazott közvetlenül azután, hogy elengedték a vizsgálati fogságból.

Korábban már mi is írtunk arról, hogy az Iszlám Állam fanatikusai

úgy adják-veszik az áruként kezelt nőket, mint a benzines hordókat.

Az elfogott nők és lányok vagy pénzért, vagy ajándékként cserélnek gazdát, sokukat pedig dzsihádistákkal kötött házasságra kényszerítik. A terroristáknak egyébként külön árlistájuk van az eladásra szánt nőkről, sőt, még kézikönyvet is kapnak arról, hogyan bánjanak velük.

Rovatok