Index Vakbarát Hírportál

Olajért cserébe viszik el Máltáról a menekülteket?

2015. szeptember 21., hétfő 14:02

„Az olaszok megkaphatják az olajfúrási jogokat a máltai vizeken, és ezért cserébe fogadják be az összes, a szigetre tartó menekültet.” Ezzel a kijelentéssel robbantott politikai bombát a máltai ellenzéki politikus múlt pénteken.

Simon Busuttil kijelentése megmagyarázná azt a szokatlan helyzetet, amit magunk is tapasztaltunk a földközi-tengeri szigeten. Bár az ország a menekültútvonal közepén fekszik, és évekig özönlöttek hozzájuk a menekültek, a helyzet két éve hirtelen változott. A menekülteket az olasz hajók még a tengeren kimentik, és mindegyiküket Olaszországba viszik, még akkor is, ha Máltára tartottak. Ennek következtében Máltán idén nyárig például összesen 91 csónakkal érkezőt regisztráltak, ők is csak úgy kerültek oda, hogy elkerülve az olasz parti őrséget, a máltai partokon kötöttek ki.

Titkos paktum

A máltai menekültügy ezen sajátossága érdekes módon nem tűnt fel a világsajtónak sem, a BBC riportunk írása előtt hetekkel még a szigetet elözönlő menekültekről írt. Mindeközben a máltai kormány úgy tett, mintha mindez a legtermészetesebb lenne, és egyáltalán nem foglalkozott a témával. A megkérdezett szakértők is csak annyit tudtak mondani az Indexnek, hogy valamilyen titkos paktum lehet az olaszok érthetetlen segítőkészsége mögött.

Ebben a helyzetben nagy hullámokat vert a máltai pártvezető kijelentése, amelyet egyébként az olasz Il Gazete cikkére alapozott. A lap szerint az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi, és a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat állapodott meg arról, hogy a máltaiak menekültjeit mind befogadják Olaszországban, cserébe a kitermelési jogokért.

A máltai kormányt megzavarta a kijelentés. A belügyminiszter, Carmelo Abela a hétvégén először azt nyilatkozta, hogy a két ország közt „informális megállapodás” van az ügyben, néhány órával később viszont módosította szavait: ezek szerint csupán „szoros együttműködés” van.

Az olajkitermelési jogoknak mindehhez azonban semmi közük, hangsúlyozták.

Az esetről tudósítóTimes of Maltarámutatott, hogy a sajátos helyzetre továbbra sincs magyarázat. Olaszország egyik Európa Parlamenti képviselője pedig jelezte, hogy meg fogják szólaltatni az ügyben az olasz kormányt is.

Rovatok