Index Vakbarát Hírportál

Terrorszervezet tagja volt a felrúgott menekült fociedző?

2015. szeptember 22., kedd 15:45

A Russia Today orosz lap egy szíriai kurd hírportál állítását átvéve közölte, hogy a László Petra által felrúgott szír férfi odahaza az al-Kaida terrorszervezet helyi ágának, az an-Núszra Frontnak volt a tagja. A kurd Demokrata Egységpárt szerint

Oszama 2011-ben csatlakozott a felkelőkhöz, és részese volt a civil lakosság elleni atrocitásoknak

Ezt egy, állítólag azóta lezárt Facebook-accountról vett fotóval is illusztrálják, ami azonban nem igazán perdöntő, hiszen csak az Arafat-képeken szocializálódott nyugatiak vonhatnak egyenlőséget a kendő és a terrorista közé.

Osama Abdel-Muhsen Alghadab akkor vált a szíriai menekültek egyik legismertebb arcává, miután a magyar határon a szélsőjobboldali N1TV operatőre, László Petra elgáncsolta, miközben gyerekét tartva rohant. Miután Alghadabról kiderült, hogy hazájában fociedzőként dolgozott, ezért a spanyol Getafe CF szolidaritásból állást kínált neki, fia pedig Cristiano Ronaldoval vonulhatott ki a gyepre.

Kurd források azt állítják, hogy a fociedzőnek már odahaza sem volt makulátlan a szakmai rezüméje. A Deir Ez Zor városában működő al-Fatwa csapat élén részt vett a kurdok elleni erőszakban, amikor a kurd Kamisli város focicsapata ellen játszottak 2004-ben (azaz még a polgárháború előtt). Ez a meccs úgy eldurvult, hogy a zavargásokban a rendfenntartó erők 50 kurddal végeztek. 

A különböző orosz, és egyéb Aszad-barát oldalakon megjelenő hírt az Indexnek is több tucatnyian küldték be vagy posztolták.

Ráadásul sokan készpénznek veszik, hogy ami megjelenik az interneten (pláne angol nyelven), az biztos igaz. Pedig tapasztalataim alapján a szíriai polgárháború valódi történéseit pont azért nehéz megismerni, mert az elképesztő hírbőség mellett nagyon kevés az az információ, amit hitelesnek lehet mondani. Rengeteg a propagandaoldal, melyek hemzsegnek a győzelmi hírektől és az irtózatos vádaktól; ráadásul a háborús területre kevés haditudósító merészkedik be, ezért az információk mindig közvetett módon jutnak el a térség libanoni, izraeli, török vagy katari orgánumaihoz (melyek egy része minden szakmai kiválósága ellenére sem bír igazán semleges maradni, lásd a katari tulajdonú al-Dzsazírát)

A számos háborús bűncselekményért felelős Aszad a "terrorizmus elleni háború" élharcosaként próbálja magát beállítani, ennek megfelelően a szír kormányoldalak minden felkelőt következetesen "terroristának" neveznek, és egyébként is igyekeznek minél több terroristát találni az ellenzék, illetve a rezsim elől menekülők között. 

Osama Abdel-Muhsen Alghadab terrorista múltjáról szóló híreket ezért jelenlegi ismereteink alapján óriási fenntartásokkal lehet csak kezelni de még ha hoax, akkor is nagyon tanulságos.

De az eset nem csak amiatt tanulságos, milyen nehéz is kihámozni az igazságot, és mennyire óvatosan kell bánni a jelzőkkel és kapcsolatokkal ha a szír polgárháborúról van szó. Hiszen bár az an-Núszra valóban az al-Kaida tagja (történetével és üzelmeivel itt ismerkedhet meg), mégis a szíriai ellenzék egyik kulcsszereplőjének számít – nem kis fejtörést okozva az Egyesült Államok stratégáinak. Amikor például az USA, majd nyomában a szövetségesei, és végül az ENSZ 2012 decemberében feltette az an-Núszrát a terrorszervezetek listájára, akkor az Egyesült Államok által támogatott szíriai ellenzék egy emberként állt ki, hogy

mi mindannyian az an-Núszra vagyunk!

 

Arra természetesen nincs mentség, ha Osama Abdel-Muhsen Alghadab maga is részt vett az an-Núszra számláján egyébként valóban ott sorakozó kivégzések, atrocitások valamelyikében, de erre eddig nem merült fel komoly bizonyíték.

Rovatok