Index Vakbarát Hírportál

12 milliárd dollárra perli Oroszországot Putyin volt bankára

2015. szeptember 23., szerda 09:42

12 milliárd dolláros kártérítési igényt nyújtott be Oroszország ellen Szergej Pugacsev a hágai bíróságon. A kereset szerint illegális eszközökkel elorozták tőle a vállalatbirodalmát, miután kiesett Putyin kegyeiből.

Pugacsevet (aki szerint Putyin a világ leggazdagabb embere)  legfelsőbb szintű kapcsolatai miatt korábban a Kreml bankárának is nevezték.  A tulajdonában lévő Mezsprombank 2010-ben csődbe ment, ezután az egykori oligarcha Londonba emigrált, odahaza pedig a hajógyártó cégbirodalmát is államosították . Pugacsev meggyőződése, hogy bankját szándékosan vitték csődbe, hogy a bank által hitelezett hajógyárra rátehesse a kezét az állam.

Pugacsev szerint Putyin közeli szövetségesei kisajátították a vagyonát, azt állítja, az élete is veszélybe került a fenyegetések miatt. Saját kálváriáját a Jukosz olajipari óriás kinyírásához hasonlítja. A hágai bíróság tavaly a Jukosz ügyében nem jogerősen 50 milliárd dolláros kártérítést meg a vállalat részvényeseinek. Az akkori ítélet szerint az orosz törvényeket szándékosan úgy manipulálták, hogy csődbe vigyék Mihail Hodorkovszkij konszernjét.

Moszkva ezzel párhuzamosan sikkasztással vádolja Pugacsevet, 2013-ban egy moszkvai bíróság elfogatóparancsot is kiadott az utóbbi években Franciaországban és Angliában élő oligarcha ellen. A vád szerint Pugacsev szándékosan, saját maga vitte csődbe a saját cégét.  

Az orosz hatóságok nem kommentálták az ellenük benyújtott  hágai keresetet. A Kreml szóvivője annyit mondott, hogy a Pugacsev elleni eljárásoknak nincs közük ahhoz, hogy az üzletember egyébként milyen viszonyban van Putyinnal írja a BBC.

Rovatok