Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi vezetés szerint afrikai zarándokok okozták a mekkai tragédiát

2015. szeptember 25., péntek 19:54

A szaúdi egészségügyi miniszter, Khalid al-Falih szerint az okozta a csütörtöki tömegszerencsétlenséget Mekkában, hogy a zarándokok nem követték megfelelően a hatóságok utasításait, írja az Aljazeera. A baleset során több mint 700 zarándok halt meg, és közel 900-an megsérültek, miután csaknem kétmillióan érkeztek a szent városba, ahonnan százezrek indultak Mina felé, hogy megkezdjék a haddzsot, a muzulmán zarándoklatot.

Ezt megerősítve a Központi Haddzs Bizottság vezetője, Khaled al-Faisal azt nyilatkozta, hogy a katasztrófát néhány afrikai zarándok okozta, miközben a nigériai delegáció egyik vezetője azzal magyarázta az esetet, hogy be- és kijövő zarándokok útja keresztezte egymást.

Közben egy kenyai túlélő a szaúdi kormányt hibáztatta az AFP hírügynökségnek, mivel szerinte nem ellenőrizték megfelelően a helyzetet.

Én ott voltam. És túléltem

– mondta miközben könnyek szöktek a szemébe.

A szaúdi királyi család közben nyomozást indított az ügyben, egy libanoni lap, az ad-Dijár azonban arról cikkezett, hogy a tragédiát épp a szaúdi király fiának konvoja okozta. A herceg, Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd csütörtök délelőtt kilenc és tíz között egy 200 katonából és 150 rendőrből álló kísérettel állított oda az ördög megkövezését jelképező rítus helyszínére, írja az MTI az újság információira hivatkozva.

A libanoni lap szerint a herceg és kísérete a zarándokok között haladt, ami komoly zavart okozott az emberseregben. Azt is írják, hogy Mohamed és konvoja a tragédiát látva azonnal elszelelt a helyszínről, apja, Szalmán király pedig állítólag 28 felelős lefejezését rendelte el.

A monarchia szóvivője, Manszúr at-Turki tagadta a feltételezéseket, és arra emlékeztetett, hogy a baleset Mina északi részén történt, míg a díszvendégeket a település déli részén szállásolták el, illetve hogy a magas rangú látogatók nem keverednek az egyszerű zarándokokkal. Turki egyelőre ismeretlen okokkal magyarázta a tragédiát.

Közben pénteken Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hoszajni Hámenei háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, írja a BBC, és azt mondta:

A szaúdi kormányzásnak el kellene ismernie a felelősségét ebben a rendkívül szomorú incidensben. A helyzet rossz kezelése okozta a katasztrófát.

A mostani esett nem egyedüli, az elmúlt 15 évben több mint 1500-an haltak meg a haddzs ideeje alatt Mekkában. 25 éve még ennél is többen, 1426-an haltak meg, amikor egy gyalogosalagútban a zarándokok agyontaposták egymást – írtuk a tragédiával részletesebben is foglalkozó cikkünkben.

Rovatok