Index Vakbarát Hírportál

Orosz harci repülők lopakodtak be Szíriába

2015. szeptember 25., péntek 09:54

Kikapcsolt válasz-jeladóval léptek be orosz harci repülőgépek Szíria légterébe – írja a CNN egy amerikai tisztviselőre hivatkozva, aki szerint az amerikai műholdak gyorsan észrevették a gépeket.

Az amerikaiak szerint, mivel az érintett területen jelenleg nincs jelen az Iszlám Állam, nem világos, mi az oroszok célja. Arra következtetnek, hogy a gépekkel Bassár el-Aszad szíriai elnök pozícióját szeretné javítani Putyin.

Minden azon múlik, mit lépnek az oroszok

– válaszolta Ashton Carter amerikai védelmi miniszter a kérdésre, hogy milyen lépést terveznek az ügyben.

A mostani eset a Szíriában zajló ellentmondásos orosz-amerikai tevékenység újabb epizódja. Oroszország deklarált célja szintén az Iszlám Állam legyőzése, de ezt úgy képzelik el, hogy közben hatalmon tartják a régi szövetségesüknek számító Aszadot. Az Egyesült Államok számára jelenleg ez a forgatókönyv elfogadhatatlan, ők az Iszlám Állam és az Aszad-rezsim ellen is küzdő milíciákat támogatják.

Oroszországról már hetek-hónapok óta tudni lehet, hogy katonai erőket helyez át Szíriába, az amerikai nyomásra elrendelt bolgár légtérzár is ezt akadályozta volna. Az utóbbi napokban előbb drónok küldtek a latakiai légibázisra, majd csütörtökön az eddigi első légicsapásukat mérték az Iszlám Állam erőire. Korábban részletesebben írtunk arról, hogy a két nagyhatalom viszonya kulcskérdés a szíriai polgárháború, így közvetetten a menekültválság megoldása szempontjából is.

Rovatok