Index Vakbarát Hírportál

Miközben Putyin igyekszik megmenteni, per indult a szíriai diktátor ellen

2015. szeptember 30., szerda 07:10

Az ENSZ-csúcstalálkozó küszöbére érkezve nagyon úgy tűnt, az orosz katonai beavatkozásnak köszönhetően sikerül kikényszeríteni Szíriában egy olyan tárgyalássorozat megkezdését, melynek Aszad elnök menesztése már nem lenne feltétele. Azonban több ország is bekeményített, és egyértelművé tette, hogy nem fogadja el Putyin feltételeit.

Franciaországban például véletlenül pont kedd este szellőztette meg az AFP hírügynökség, hogy próbaper indult Aszad elnök ellen a hadsereg fotósa által az országból kicsempészett 55 ezer kép alapján. A Ceasar fedőnéven ismért férfi által a nemzetközi nyilvánosság elé tárt fotók napnál is világosabban bizonyítják, milyen kegyetlen kínzásokat is hajtott végre a rezsim, a döbbenetes képanyagot (szigorúan sajét felelősségre itt nézhetnek meg egy válogatást) próbálják most a francia jogászok peranyaggá formálni. Francois Hollande államfő egyébként amerikai kollégájánál eddig is sokkal határozattabban követelte Aszad távozását - mely, mint ahogy arről írtunk, egyet jelentene az egész síita-alawita uralmi elit távozásával.

A francia álláspont összecseng az ország legfontosabb hadiipari partnerének számító - csak idén 12 milliárd dollárnyi fegyvert rendelőSzaúd-Arábia álláspontjával. A szír-iraki-iráni tengely legádázabb ellenfelének számító Öböl-hatalom külügyminisztere, Abdel al-Dzsubeir szintén kedden világos opciókat kínált Aszadnak

Két lehetőség van a szíriai rendezésre. Az egyik egy politikai folyamat egy átmeneti kormányzat segítségével. A másik lehetőség a katonai út, ami szintén Bassár el-Aszad távozásával végződik. 

Ahogy arról szintén írtunk, lehet, hogy az orosz katonai jelenlét elrettenti a nyugati államokat az Aszad-rezsim elleni harctól, de a polgárháborúban 2012 óta aktívan jelen lévő Szaúd-Arábia, Katar vagy Törökország akár növelheti is erőfeszítéseit a győzelem érdekében.

Rovatok