Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg gyerek halt meg a francia bombázásban

2015. szeptember 30., szerda 10:56

Vasárnap a francia légierő Rafaele vadászbombázói alaposan megszórták az Iszlám Állam kiképzőtáborát a kelet-szíriai Deir ez Zor városánál. Francois Hollande francia elnök személyesen büszkélkedett el a sikerrel, melynek részleteiről szerdán számolt be az Emberi Jogok Szíriai Központja nevű ellenzéki szervezet - a polgárháború kevés megbízható hírforrásainak egyike. 

#SYRIA Children At Risk Of #Radicalization: #IslamicState (#ISIS) Terror Group Program For Children In #Aleppo . pic.twitter.com/OphYRA6rCN

— Terrormonitor.org (@Terror_Monitor) 2015. szeptember 29.

Kiderült, a kiképzőközpont egy pálmaliget takarásában működött - mondjuk kérdés, hogy a pálmalevelek mennyit takarnak a negyedik generációs vadászbombázók radarjai elől -, és a légitámadás során mintegy 50 ember halhatott meg - közülük 30-at azonosítottak. A halottak között tucatnyi gyerekkatona is volt, a "Kalifátus kölykei"-nek nevezett újoncokat az év elején toborozták a környékről. 

Ön szerint a gyerekkatonákra inkább gyerekként vagy inkább katonaként kell tekinteni?

  • 1842
    Háború van, aki fegyvert fog, az katona.
  • 690
    Egy gyerek még nem éri fel ésszel, mit is tett. Minden gyerek megérdemel egy új esélyt!

Az eufrátesz partján fekvő Deir ez Zor (békeidőben) kétszázezer lakost számláló városa egyébként még mindig az Aszad-rezsim kezén van, de a környező települések zömét már az Iszlám Állam ellenőrzi. Kedden a légifölény birtokában lévő kormányerők szokásuk szerint alaposan megbombázták az egyik ilyen települést, al-Szuk al-Mekbit, és 37 embert, köztük 11 gyereket öltek meg. Aszad légiereje csapágyakkal megtömött hordóbombákat is bevetett, a repeszek rengeteg súlyos sérültet is eredményeztek, ezért mire megjelenik ez a cikk, valószínűleg a halottak száma is nagyobb lesz már. 

Rovatok