Index Vakbarát Hírportál

A csecsenek szétszednék az Iszlám Államot

2015. október 2., péntek 18:05

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld elnöke, Ramzan Kadirov arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy adjon rá engedélyt, hogy csecsen harcoló alakulatok mehessenek Szíriába az Iszlám Állam ellen - írja a Guardian.

"A terroristáknak fogalmuk sincs, hogy milyen az igazi háború, mert eddig csak a levegőből bombázták őket. Nincs tapasztalatuk arról, hogy hogyan kell a csatatéren harcolni" - mondta Kadirov egy orosz hírügynökségnek. "Ha igent mondanak a kérésünkre, az ünnep lesz számunkra, de a főparancsnokon múlik minden" - mondta.

Kevés ugyanakkor az esély arra, hogy Vlagyimir Putyin rábólint a kérésre, hiszen többször is egyértelművé tette korábban, hogy nem fog harcoló alakulatokat küldeni Szíriába, csak az orosz légierőt hajlandó Szíriába küldeni.

Amikor Oroszország szerdán bejelentette, hogy bombázni kezd Szíriában, Kadirov azt mondta, sajnálja, hogy Oroszország nem küld harcoló csapatokat is, pénteken pedig megismételte, hogy készen áll arra, hogy bevesse a csecsen csapatokat.

"Csecsenként, muszlimként, és Oroszország barátjaként állítom, hogy amikor 1999-ben ezek a sátánfajzatok megtámadták a köztársaságunkat, felesküdtünk a Koránra, hogy az életünk árán is megakadályozzuk őket, és harcolni fogunk ellenük, bárhol is legyenek majd" 

Kadirov apja Csecseföld muftijaként Oroszország ellen harcolt a kilencvenes években, de egy idő után Moszkva oldalára állt. 2004-ben halt meg egy bombatámadásban: Ramzan Kadirov akkor lett Csecsenföld vezetője. Csecsenföldről és Kadirovról itt olvashat bővebben.

Rovatok