Index Vakbarát Hírportál

Obama keményen nekiment Putyinnak

2015. október 3., szombat 11:44 | aznap frissítve

Végre Barack Obama is megszólalt Oroszország szíriai bombázásával kapcsolatban. Ahogy megírtuk, az amerikaiak rögtön a légi csapások megkezdése után kritizálták az oroszokat: szerintük az orosz gépek nem is az Iszlám Államot támadták, hanem az amerikaiak számára elfogadhatatlan Aszad-rezsimet segítették a felkelők elleni harcban. Maga az elnök azonban mindeddig néma maradt.

Obama viszont most hosszan beszélt a szíriai konfliktusról. Kijelentette, hogy folytatni fogják a harcot az Iszlám Állam és más szélsőséges csoportok ellen, de 

nem fogjuk az Egyesült Államok és Oroszország ütközőzónájává tenni Szíriát.

Az elnök szerint az vezetne megoldáshoz, ha a különböző harcoló csoportokból nemzetközi közvetítéssel egy koalíciós kormány jönne létre, de újra hangsúlyozta, hogy az átmenet részeként Aszad elnöknek le kell lépnie a hatalomból. Ez hosszú ideje a fő vitapont az Aszad szövetségesének számító Oroszország és a nyugati államok között. Obama kijelentette, hogy nem fognak együttműködni az oroszokkal, ha a cél egyszerűen elpusztítani mindenkit, akinek elege van Aszadból.

Obama szerint

Putyin nem az erejét demonstrálja a szíriai fellépéssel, hanem éppen hogy gyengeségből fokozta a katonai jelenlétét,

hogy Iránnal együtt megerősítsék a vesztésre álló szövetségesüket. Az amerikai elnök szerint a katonai fellépés önmagában nem lesz elég a helyzet rendezéséhez, és a két ország könnyen benne ragadhat a szíriai ingoványban, ha nem változtatnak a stratégiájukon. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy közösek az érdekeik Oroszországgal:

Ez nem egy verseny az Egyesült Államok és Oroszország között. A mi érdekünk is, hogy Oroszország felelősségteljes szereplőként lépjen fel a világban, és osztozzon a terheinkben, mert nagyok az előttünk álló problémák.

A visszafogott amerikai hozzáállást viszont megvédte Obama, aki nem szeretné olyan konfliktusba lavírozni az országát, amelyet nem lenne kapacitásuk be is fejezni. Gondolniuk kell arra is az elnök szerint, hogy az Iszlám Államot még Irakban is meg kell majd verni, márpedig az iraki haderő gyengébb, mint bárki gondolta. Az erőteljesebb fellépést azzal utasította el, hogy minden ilyen javaslat félkész ötlet, és amint a finanszírozásáról lenne szó, csak „egy csomó hókusz-pókusz lesz belőle". Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-jelölt javaslatait, hogy repülésmentes zónákat és humanitárius légi folyosókat kellene létre hozni, Obama kevésbé lendületesen söpörte félre, de azért megjegyezte, hogy más dolog elnökjelöltnek és más elnöknek lenni, és a valódi döntéseket máshogy kell megítélnie.

Rovatok