Index Vakbarát Hírportál

Az afgánok kérték az amerikai légi csapást a kunduzi kórházra?

2015. október 5., hétfő 16:21

Az afgánok kérésére sújtották légi csapással amerikai erők az afganisztáni kórházat, ahol 22 ember halt meg a hétvégi támadásban – jelentette ki az AP szerint John F. Campbell amerikai tábornok, aki augusztus 26-án vette át az ISAF-erők vezetését Joseph F. Dunford tábornoktól. (Az Eltökélt Támogatás fedőnevű misszióban húsz ország mintegy 12 ezer katonája képezi ki és látja el tanácsokkal az afgán biztonsági erőket.)

A villámgyorsan összehívott sajtótájékoztatón Campbell helyesbített: míg korábban azt állította, az amerikai erők elleni fenyegetések hatására kezdték a bombázást, az új verzió szerint az afgán erők kértek amerikai segítséget.

Október 3-án az afgán erők jelezték, hogy az ellenség tüzet nyitott rájuk és amerikai segítséget kértek. A légi csapás a tálib fenyegetést volt hivatott eliminálni, azonban véletlenül civileket is találat ért

– mondta. Mint korábban megírtuk, a hétvégén több bombatalálat ért egy Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet által működtetett kórházat is az afganisztáni Kunduzban.

A sajtótájékoztatón nem derült ki, hogy tévedésből vették-e célba a kórházat, vagy más hiba okozta a tragédiát. Campbell arra hivatkozva nem mondott többet, hogy tart még a történtek vizsgálata.

Orvosok Határok Nélkül: Háborús bűn

Kunduzt szeptember végén foglalták el a tálibok. Ez volt a legnagyobb sikerük azóta, hogy 2001-ben az amerikai beavatkozás megtörte a hatalmukat. Az afgán kormányerők már másnap elkezdte a visszafoglalást amerikai támogatással. Kunduz stratégiailag fontos célpont, hiszen közlekedési csomópontként funkcionál az ország északi pontjai felé, a táliboknak pedig mint volt északi támpontjuk és drogcsempész-központ fontos.

A BBC szerint az afgán kormány szombati nyilatkozata szerint fegyveres terroristák használták a kórházat lőállásként.

A kórházat működtető Orvosok Határok Nélkül erre válaszul közleményt adott ki, mely szerint

Ezek a közlemények arra engednek következtetni, hogy az afgán és amerikai erők úgy döntöttek, egy teljes mértékben működő kórházat, melyben több mint 180 ember tartózkodott, a földdel tesznek egyenlővé, csak mert állításuk szerint ott tálibok tartózkodtak. Ez egyet jelent egy háborús bűn elismerésével.

A Twitteren azt is hozzátette a szervezet: az épületegyüttes többi része teljesen sértetlen maradt, minden bombázás precízen a kórházra irányult. A szervezet szerint semmiféle harci cselekmény nem folyt a kórházban, mielőtt a bombák becsapódtak.

A BBC megszólaltatott egy szemtanút, aki a helyszínen tartózkodott, sérült fiával volt a kórházban. Szerinte tényleg voltak tálibok, akik a biztonságiakkal harcba keveredve az alagsorba futottak, illetve néhányan kint harcoltak a biztonsági erőkkel.

A légi csapásokról Ban Kimun ENSZ-főtitkár is úgy fogalmazott: „megbocsáthatatlan, és lehet, hogy bünös″ tettek.

Rovatok