Index Vakbarát Hírportál

A németek négyötöde visszaállítaná a határellenőrzést

2015. október 6., kedd 11:33 | aznap frissítve

Egyre inkább eltűnőfélben van a menekültek iránti feltétel nélküli lelkesedés a német közvéleményből: az Initiative Markt- und Sozialforschung (nagyjából: Piac- és Táradalomkutatási Kezdeményezés) nevű intézet hétfőn publikált (mi a thelocal.de-n olvastuk) felmérése szerint

a németek négyötöde visszaállítaná a határellenőrzést.

És a megkérdezettek 59 százaléka szerint Angela Merkel rosszul cselekedett, amikor feltétel nélkül beengedte a Németországot célba vevő összes menekültet. Egy hónapja még a megkérdezettek 66 százaléka támogatta a kancellár döntését.

A korábbi felmérésekhez hasonlóan főleg a legkevesebb menekültet befogadó keleti tartományokban utasítják el leginkább (69 százaléknyian) Merkel hozzállását, míg a déli tartományokban, például Bajorországban ez az arány csak 55 százalék - miközben a menekültek túlnyomó többsége pont Münchenbe érkezik.

A Wilkommenskultur (a befogadás kultúrájának) eszméje azonban továbbra is elevenen él; a németek kétharmada továbbra is úgy gondolja, hazája szívesen látja az idegeneket. Az Unióban azonban a háromnegyedük csalódott, legalábbis úgy érzik, az európai közösség nem támogatta eléggé erőfeszítéseiket. A többségnek tetszik nekik az sem, hogy a közép-európai országok - például Magyarország - igyekeznek a lehető leggyorsabban Nyugatra tolni a beérkező menekülteket.

A Pegida is a határok lezárását követeli

A menekültellenes hangok erősödését bizonyítja az is, hogy  a nyugat iszlamizálódása ellen küzdő Pegida mozgalom hétfői drezdai tüntetésén 9 ezren vettek részt, kétezren többen, mint egy héttel korábban. Több hét után viszont ismét volt ellendemonstráció is, azonban azon csak néhány százan jelentek meg.

A Pegida szónokai a német kormány és az unió menekültpolitikáját kritikálták és követelték a határok lezárását. A mozgalom vezető alakja, Götz Kubitschek szerint a polgároknak blokád alá kell venniük a határátkelőhelyeket és a menedékkérők szállásait.

A Pegida mozgalomról itt írtunk bővebben.

Rovatok