Index Vakbarát Hírportál

Iszlamista vevőt akarok, ő tuti, hogy amerikaiak ellen veti be az atomot!

2015. október 7., szerda 11:27

A moldovai rendőrség az FBI-jal együttműködve olyan orosz bűnözőket kapcsolt le, akik radioaktív anyagot akartak elpasszolni az Iszlám Államnak. A lefoglalt cézium egy olyan piszkos bomba előállításához lett volna elegendő, mely egy nagyváros több kerületét is sugárfertőzötté teheti.

Az AP dolgozta fel egy szerda hajnalban megjelent riportban a még februárban történt esetet, és publikálta a moldáv kommandósok rajtaütéséről forgatott videót is:

Az AP újságírója által áttanulmányozott moldovai ügyiratok alapján letartóztatott bűnözők azonban feltűnően rövid börtönbüntetést kaptak, és valószínűleg csempészárujuk nagy része is megmaradt. Ez az ország minden szintjét átható korrupció mellett szakmai baklövésekre is visszavezethető: a rendőrök sokszor olyan korán csapnak le a gyanúsítottakra, hogy nem tudnak kellő mennyiségű bizonyítékot begyűjteni, ráadásul ilyenkor a hálózatok vezetőit szinte soha nem tudják elkapni. 

 A rendszerváltás óta él a félelem a nyugati államokban, hogy a szellős közbiztonság és a korrupt döntéshozók miatt atombomba előállítására alkalmas anyagok kerülhetnek a feketepiacra, majd azon keresztül terrorszervezetekhez. A titkosszolgálatok azonban ezen a téren igen jól teljesítenek, hiszen terroristáknak még egyetlen nukleáris eszközt sem sikerült bevetniük.

Pedig néha megjelenik egy-egy különösen veszélyes áruval üzletelő ember – 2011-ben egy, az Egyesült Államokat ádázul gyűlölő volt orosz titkosszolgálati tiszt bombakészítésre alkalmas minőségű urániumot és robbanószerkezet-tervrajzokat akart eladni Szudánba, de a közvetítőjén keresztül lebukott.

Az AP oknyomozó riporterével konzultáló moldáv biztonsági szervek arról apanszkodtak, hogy Putyin ukrajnai és szíriai nyomulása miatt a nukleáris anyagok feketepiacának ellenőrzésére létrejött kelet-nyugati együttműködés is megszakadt,

sokkal nehezebbé vált az Oroszországban ellopott radioaktív anyagok nyomon követése

Ezért Constantin Malic, négy csempészügyben is eljáró nyomozó szerint újabb esetekre lehet számítani a közeljövőben:

Amíg a csempészek nagy pénzt remélhetnek a lebukás veszélye nélkül, az üzlet folytatódni fog.

Az oroszokkal való szakmai kapcsolatok megszakadása mellett az is aggodalmat kelt, hogy a csempészek már tudják, kinek érdemes kínálni a hasadóanyagot; a 2011-es szudáni ügyben lekapcsolt orosz férfi is kikötötte közvetítőjének:

Mindenképpen iszlamista vevőt akarok, mert akkor biztos lehetek, hogy ő tényleg az amerikaiakat robbantja fel.

Rovatok