Index Vakbarát Hírportál

A NATO kész megvédeni Törökországot

2015. október 8., csütörtök 11:00

A NATO kész megvédeni Törökországot bármilyen fenyegetéstől, jelentette be Jens Stoltenberg, a szervezet főtitkára, írja a Guardian. Hétvégén a Szíriát bombázó orosz katonai gépek megsértették a török légteret.

Oroszország egyre komolyabb katonai részvétele a szír konfliktusban (melynek részeként szerdán orosz gépek Bassár el-Aszadhoz hű szárazföldi csapatok támadását támogatták) várhatóan az egyik fő témája lesz a NATO-tagországok védelmi minisztereinek csütörtöki brüsszeli találkozóján.

"Szíriában aggasztóan fokozódó orosz katonai aktivitást tapasztaltunk. Értékeljük a legfrissebb fejleményeket, és a szövetség biztonságára vonatkozó vonzataikat. Ez különösen releváns annak fényében, hogy nemrég orosz repülőgépek sértették meg a NATO légterét. A NATO reakciójának részeként máros növeltük kapacitásunkat, felkészültségünket, készenétünket, hogy erőket vessünk be délen, akár Törökországban" - mondta Stoltenberg.

Az Aszadhoz hű csapatok légi támogatása emelte a tétet Moszkva szíriai katonai jelenlétének elmúlt hetében, melyben korábban a kormányhű bázisokhoz közeli felkelő erőkre mértek csak légi csapásokat.

Szerdán lőttek először orosz hadihajók rakétákaz szíriai célpontokra a Kaszpi-tengerről. Az orosz védelmi miniszter szerint négy hadihajó összesen 26 rakétát lőtt ki az Iszlám Állam állásaira.

Nem az Iszlám Államot lövik?

Mint ismert, Oroszországot a nyugati országok és Törökország is támadja amiatt, hogy támadásainak elsődleges célpontja nem az Iszlám Állam, hanem az Aszad-ellenes fegyveres csoportok. Barack Obama amerikai elnök után két napja David Cameron brit kormányfő kritizálta Putyin döntéseit, rettenetes hibának minősítve Bassár el-Aszad szíriai elnök katonai támogatását Szíriában.

Bassár el-Aszad szerint viszont győznie kell a polgárháborúban az iráni–irakioroszszíriai koalíciónak, mert ha kudarcot vallanak, Szíria széthullik, és ez pusztító hatással lesz a Közel-Keletre.

A szíriai hadsereg és szövetségesei az orosz légierő támogatásával nagyszabású szárazföldi műveletet kezdtek Hama tartomány északi részén, közölték nevük elhallgatását kérő szíriai illetékesek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szíriai emigráns szervezet arról számolt be, hogy a kormányerők négy fronton kezdtek hadjáratot Hama és az északnyugati Idlíb tartományban. A tájékoztatás szerint a szárazföldi műveletnek a Damaszkuszt Aleppóval összekötő autóút biztosítása is célja.

Rovatok