Index Vakbarát Hírportál

Amerika kártérítést fizet a kunduzi bombázás miatt

2015. október 11., vasárnap 08:52

Amerika kártérítést fizet azon áldozatok családtagjainak, akik életüket vesztették a kunduzi támadásban, írja az MTI. A Pentagon szóvivője közölte, hogy vállalják a "tragikus incidens következményeit", a kártérítés mellett finanszírozni fogják a kórház helyreállítását is.

Mint ismert, a múlt hétvégén az amerikai hadsereg véletlenül lebombázta az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet által működtetett kórházat az afganisztáni Kunduzban. 22-en meghaltak, ebből 12-en orvosok, ápolók voltak, heten pedig páciensek, több tucatnyian megsérültek. A bombázásról egy ápolóként ott dolgozó magyar túlélő számolt be, a megrázó történetet itt olvashatja el.

Egyelőre nem ismert, hogy Amerika mekkora kártérítést ajánl fel, ennek pontos meghatározása érdekében együttműködnek az érintettekkel. Barack Obama amerikai elnök a héten már bocsánatot kért az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezettől, és részvétét fejezte ki Asraf Gáni afgán elnöknek is.

Az amerikai hadsereg a támadás idején légi segítséget nyújtott az afgán kormány hadseregének, hogy visszaszerezzék a tálib kézre jutott város feletti ellenőrzést. Az MSF azt kérte, hogy egy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki az esetet, mivel úgy véli, hogy háborús bűncselekmény történt. Mint közölték, csak a vizsgálat lezárása után fogják eldönteni, hogy pert indítanak-e.

Rovatok