Index Vakbarát Hírportál

Bombatámadás ért egy brit katonai konvojt Kabulban

2015. október 11., vasárnap 12:55

A brit védelmi miniszter bejelentése szerint heten megsérültek az afganisztáni fővárosban kabulban, amikor bombatámadás ért egy járőröző brit katonai konvojt, írja a BBC. A támadás vasárnap reggel a piac közeli lakóövezetben.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki vagy kik a támadók, a robbantást egy házi készítéső pokolgépel hajtották végre. Legalábbis a brit honvédelem szerint, mert az afgán erők öngyilkos merénylőről beszélnek.

A merényletet a tálibok vállalták magukra, mondván, ez bosszú az amerikaiak szerencsétlen rakétatámadásáért, amiben egy civil szervezett által működtetett kórházat bombáztak szét: 22-en meghaltak, ebből 12-en orvosok, ápolók voltak, heten pedig páciensek, több tucatnyian megsérültek. A bombázásról egy ápolóként dolgozó magyar túlélő számolt be, a megrázó történetet itt olvashatja el.

Időközben kiderült, Amerika kártérítést fizet azon áldozatok családtagjainak, akik életüket vesztették a kunduzi támadásban. A Pentagon szóvivője közölte, hogy vállalják a "tragikus incidens következményeit", a kártérítés mellett finanszírozni fogják a kórház helyreállítását is.

Rovatok