Index Vakbarát Hírportál

Nagyon előretört a szélsőjobb, de Bécs vörös marad

2015. október 11., vasárnap 17:57

A baloldal megnyerte a bécsi választásokat, az osztrák fővárosnak szociáldemokrata polgármestere marad, de a szociáldemokraták eléggé meggyengültek. Megerősödött a szélsőjobboldali Szabadságpárt, bejött a jelek szerint a menekültellenes kampány. A kerületek többségében a baloldal nyert, de a szélsőjobb 2-3 kerületet elvihet az eddig feldolgozott adatok szerint.

A közvélemény-kutatások már jelezték, hogy a Bécsben évtizedek óta legyőzhetetlen és megközelíthetetlen baloldalnak a mostani választáson nehéz dolga lesz. Az első eredmények igazolták is dolgot: a kormányzó, kancellárt is adó Szociáldemokrata Párt (SPÖ) alaposan meggyengült, a bevándorlásellenes kampányt folytató szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) pedig megerősödött és felzárkózott a szocdemek mellé.

A SORA közvélemény-kutató intézet a választásokat megelőzően készült felméréseken, valamint a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló becslése még nagyon szoros eredményt jósolt (az SPÖ 34,5 és 37,5 százalék közötti eredményre számíthat, míg az FPÖ 33-36 százalékra).

Győzött a baloldal magabiztosan

Ám a Die Presse tudósítása szerint az első beérkezett szavazatok alapján nagyobb a különbség a szociáldemokraták és a szabadságpártiak között (SPÖ 39,4 - FPÖ 32,3), ráadásul a liberális NEOS is bejuthat a parlamentbe (6 százalék). A Zöldek 11,1, a néppárt (ÖVP) pedig 8,7 százalékot kaphat.

 
Vagyis a szélsőjobb előretörése ellenére is megmarad azért a vörös-zöld koalíció Bécsben, és Michael Häupl szociáldemokrata polgármester folytathatja.
 
 

A pártok a bécsi tartományi parlament száz képviselői helyéért küzdöttek. A helyek a parlamentben eddig így oszlottak meg: SPÖ 49, FPÖ 27, ÖVP 13, Zöldek 11. A szociáldemokraták a Zöldekkel együtt vezették a várost.

A mostani első mandátumbecslések szerint a következőképp fog kinézni a bécsi tartományi parlament: SPÖ 44 (-5), FPÖ 34 (+7), ÖVP 7 (-6), Grüne 10 (-1), Neos 5.

Emellett Bécs 23 kerületének vezetőiről is döntöttek a szavazók. A kerületek többségében a baloldal nyert, de a szélsőjobb 2-3 kerületet elvihet az eddig feldolgozott adatok szerint.

A világháború óta legyőzhetetlen a baloldal

Bécset 1945 óta irányítják a szociáldemokraták. Az SPÖ 2010-ben 44,3 százalékos eredményt ért el, öt százalékpontot veszítve az előző választásokon elért támogatottságához képest. Az FPÖ 2010-ben több mint tíz százalékpontot javítva 25,7 százalékot szerzett, így Bécs tartomány második legerősebb pártja lett. Az elmúlt öt évben pedig elsősorban a menekültellenes kampányok és szólamok miatt minden tartományi választás választáson előretört.

Michael Häupl, Bécs jelenlegi szociáldemokrata polgármestere 1994 óta vezeti Bécs tartományt, ez idő alatt pártja eddigi legrosszabb eredménye 39,2 százalék volt 1996-ban. Legnagyobb kihívója most a Szabadságpárt elnöke, Heinz-Christian Strache volt.

Bécs csaknem 1,8 millió lakosa közül több mint 1,1 millióan szavazhattak most, és a voksolásra további 185 ezer bécsi lakhelyű európai uniós állampolgár volt jogosult. A választásokon nyolc párt indult: a szociáldemokraták (SPÖ), a szabadságpárt (FPÖ), a Zöldek, és a néppárt (ÖVP) mellett ringbe száll a liberális NEOS, a Bécs Másképpen, a kalózpárt és az igazi zöldek által létrehozott Együtt Bécsért, és a szabad választójogért küzdő, de radikálisok által támogatott WWW (Wir wollen wahlfreihet - Szabad Választást Akarunk).

A vasárnap este közölt választási adatok a levélben leadott szavazatok nélküli számokat tükrözik, a végleges eredmények hétfőn este várhatók.

Rovatok