Index Vakbarát Hírportál

Ledől a baloldal bécsi bástyája is?

2015. október 11., vasárnap 08:10

Óriási tétje van a mai bécsi tartományi választásoknak. Az osztrák fővárost 1945 óta a szociáldemokraták irányítják, de most elképzelhető, hogy a brutálisan erősödő bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt itt is legyőzi őket.

Bécs ugyan a legkisebb területű osztrák tartomány, de a 1,8 milliós lakosságszám alapján a legnagyobb népességű. A szociáldemokraták sorozatos veszteségei, legutóbb Felső-Ausztriában, és az osztrák Szabadságpárt rendkívüli megerősödése az osztrák nagykoalíciós kormány és Werner Faymann szociáldemokrata kancellár sorsát is befolyásolhatják. Ha Bécsben nem tartják meg többségüket, akkor a kilencből már csak két olyan osztrák tartomány lesz, ahol a szocdemek kormányoznak (Burgenland és Karintia).  

Az osztrák szövetségi kormányt az is gyengíti, hogy a nagykoalíció másik pártja, az Osztrák Néppárt is komoly veszteségeket szenvedett az idei tartományi választásokon. A menekültügy ráadásul bebizonyította, hogy a válság kezelésében elég éles a nézetkülönbség a két párt között.    

Fej-fej mellett

Bécsben a szociáldemokraták 2005-ben még közel a szavazatok 50 százalékát kapták meg. 2010-re abszolút többségüket elveszítették, így akkor már csak a Zöldekkel együtt tudtak tovább kormányozni.

Más tartományokhoz hasonlóan Bécsben is jelentősen megerősödött a jobboldali-bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ): korábbi 15 százalékos eredményüket 2010-re 10 százalékkal tornázták fel. Az FPÖ rohamos erősödését jól mutatja, hogy az év elején az SPÖ még 16 százalékos előnyben volt a bevándorlásellenes párttal szemben. A mostani közvélemény-kutatások azonban már fej-fej melletti küzdelmet mutatnak. 

 

Elvileg nem lehetne kizárni azt sem, hogy a szociáldemokraták a szabadságpárttal alkossanak koalíciót: Burgenlandban például sikerült megállapodniuk. Bécs polgármestere azonban már most kizárt mindenféle együttműködést az FPÖ-vel

100 mandátum sorsa a tét

A választásokon nyolc párt indul a szociáldemokraták (SPÖ), a szabadságpárt (FPÖ), a Zöldek, és a néppárt (ÖVP) mellett ringbe száll a liberális NEOS, a Bécs Másképpen, a kalózpárt és az igazi zöldek által létrehozott Együtt Bécsért, és a szabad választójogért küzdő, de radikálisok által támogatott WWW (Wir wollen wahlfreihet - Szabad Választást Akarunk).

A választáson 1,3 millióan vehetnek részt, Ausztriában 16 éves kortól lehet szavazni. Most a városi szenátust és a kerületi képviselő-testületeket választják meg. Bécs sajátos helyzete miatt a városi szenátus egyben a tartomány parlamentje is lesz, a polgármester pedig a tartományfőnök. A polgármester-tartományfőnököt nem közvetlenül választják, az a kormányzóképes legerősebb párt jelöltje lesz. A városi szenátusban 100 mandátum sorsa dől el. A helyek most így oszlanak el: SPÖ 49, Zöldek 11, ÖVP 13, FPÖ 27. 

A veterán polgármester és a reppelő populista

Michael Häupl, Bécs szociáldemokrata polgármestere és tartományfője 21 éve van hivatalban. Az értékelések szerint jól kezelte az Ausztrián és az osztrák fővároson áthaladó menekültáradatot. A szeptemberi eleji roham első napjait kivéve nem láthatók sem a pályaudvarokon, sem az utcán menekültek, és a naponta érkező több ezer embernek nagy erőfeszítések árán, de tudtak szállást adni. Häupl hozzállása a dologhoz az, hogy a menekültek több mint 95 százaléka úgyis Németországba tart, így Bécset az ellátáson és a továbbutaztatáson kívül ez a folyamat nem terheli tartósan.  

Häupl ellenfele maga az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. A fogtechnikusból politikussá lett Heinz-Christian Strachét korábban az FPÖ-t felfuttató Jörg Haider "olcsóbb kiadásaként" emlegették, ma azonban már megkerülhetetlen tényezője az osztrák országos politikának.

Bécs közel 1,8 milliós lakosságából kb. 700 ezer ember számít "migrációs hátterűnek". Közülük kb. 80 ezer a török és kb. 180 ezer az egykori Jugoszláviából érkezett menekült. A párt bevándorlásellenes politikája cizelláltabb annál, minthogy egyszerű fekete-fehér fogalmakkal leírható lenne. Strache Orbán Viktor kerítésének az egyik legnagyobb támogatója, Orbán azonban szeptemberben végül lemondott a vele való bécsi találkozóról, mert a szociáldemokrata kancellártól akart támogatást szerezni

Strache gyakran hangsúlyozza, hogy nem a bevándorlók ellen van, hanem az átgondolatlan és elhibázott bevándorláspolitika ellen. A párt éles különbséget tesz a délszláv országokból érkezett, keresztény és nagyrészt dolgozó bevándorlók, és a törökök között. Strache a kampányban szövetséget is kötött a szerb kisebbség képviselőivel, miközben kikelt Bécs iszlamizálódása és a török "vendégmunkanélküliség" ellen, lévén a törököknek csak 30 százaléka dolgozik. Strache kifejezetten népszerű a fiatalok között, klubokban csinos szőke nők dekoltázsára osztogat autogrammokat, és a mostani kampányban is rappel a Kék Duna keringő dallamára.  

   

Kétharmad elégedetlen a kormánnyal

A mostani bécsi kampányt egyértelműen a menekültügy dominálta. Felmérések szerint az osztrákok 80 százaléka aggódik az országot érintő menekülthullám miatt. A Marketagent piackutató online felmérése szerint leginkább az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói aggódnak, a szimpatizánsok 96 százaléka. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatóinak 76, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szavazóinak 72 százaléka, a Zöldeket támogatók közül pedig 58 százalék nyugtalan a mostani helyzet miatt. 

Ausztriában tízből nyolcan a jelenlegi válság kiéleződésétől tartanak. A megkérdezettek kevesebb mint ötven százaléka számít arra, hogy lenyugszanak a kedélyek.  A megkérdezettek több mint a fele nem gondolja azt, hogy Ausztriának előnye származhatna a menekültek befogadásából, a megkérdezettek 61 százaléka nyugtalan az iszlám elterjedése miatt, és csupán a válaszadók 4,5 százalékának nincsenek személyes fenntartásai a menekültekkel szemben.

És még valami: a válaszadók kétharmada nem elégedett az osztrák kormány menekültügyi intézkedéseivel, háromnegyedük nem bízik abban, hogy a kormány értelmes koncepciót dolgoz ki rá. A mai választás a korábban Magyarországot élesen bíráló Werner Faymann osztrák kancellár politikai karrierjét is befolyásolni fogja. A menekültválság kezelésében szorosan Angela Merkel befogadó politikáját követő és ezért sokat bírált Werner Faymann az utóbbi időben saját pozíciói megerősítésén dogozott.

Szövetségeseket keresett a szakszervezetek körében és a mostani szocdem polgármestert kritizáló egyik kerületi polgármester személyében. Faymannt az is veszélyezteti, hogy a párton belül van alternatívája,  Christian Kern  az osztrák vasutak mostani vezetőjét olyan vetélytársnak tartják, akire lecserélhető lenne a kancellár. Ezt ugyanakkor a menekültválság kellős közepén a többség nem tartaná bölcs lépésnek.       

Rovatok