Index Vakbarát Hírportál

Megvan, mennyit ér meg az al-Kaidának a szír elnök halála

2015. október 13., kedd 11:10

Az al-Kaida szíriai ágának számító an-Núszra Front vezetője egy beszédében - melyre a kiváló arab újságírónő, Jenan Moussa hívta fel a figyelmet twitterén -  vérdíjat tűzött ki a szervezet két legnagyobb ellenségére: Bassár el-Aszad szíriai elnökre és Hasszán Naszrallahra, a Hezbollah főtitkárára. És hogy mennyit ér meg a két ember halála az an-Núszrának?

Aszadé 3 millió eurót, Naszrallahé 2 milliót.

Azan-Núszráról mi is részletesen írtunk, és érdemes is figyelni őket, mivel az emír, Mohamed al-Golani  (akit néhány forrás al-Dzsoláninak hív, és nevét szülőhelyéről, a Golán-fennsíkról kapta) pár év alatt alig tucatnyi aktivistát számláló sejtből Szíria egyik legnagyobb milíciáját sikerült kiépítenie. Az an-Núszra két fronton, Aleppónál és Idlib tartományban is az ellenzék vezető erejének számít, harci erejét nem csak a fekete zászlajai alá sereglő helyi önkéntesek, hanem harcedzett nemzetközi veteránok - például a Horászán csoport - is növelik.

És hogy miért ér meg neki Naszrallah majdnem annyit, mint Aszad? Az an-Núszra a radikális szunnita vonalat képviselve alapból is utálja a síiták öklét, a Hezbollahot, de a gyűlöletet tovább mélyíti az a tény, hogy

a libanoni terrorszervezet nélkül az Aszad rezsim már rég megbukott volna

Ezért is került fel a halállista második helyére Hasszán Naszrallah, akinek irányítása alatt a Hezbollah regionális szinten is megerősödött - ami szintén nem tetszik az al-Kaidának.

Rovatok