Index Vakbarát Hírportál

Ankarai merénylet: őrizetbe vettek két kurdot

2015. október 14., szerda 14:24 | aznap frissítve

Az Anadolu török állami hírügynökségre hivatkozva az MTI azt írja, hogy őrizetbe vették a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) két tagját, akik a már 106 halálos áldozatot követelő ankarai kétszeres öngyilkos merénylet előtt 9 órával azt az üzenetet tették közzé, hogy Ankarában bomba fog robbanni. A rendőrség közlése szerint a @DrBereday nevű Twitter-oldalt a terrortámadás napján megszüntették.

Az őrizetbe vettek egyike egy 44 éves férfi, aki a délkelet-törökországi, kurdok lakta Diyarbakirban született. A PKK sok támadásában vett részt, korábban már kétszer is volt őrizetben. A másik gyanúsított egy 22 éves suruci férfi. Mint ismert, júliusban ebben a szír–török határ menti városban követtek el öngyilkos támadást, akkor 33-an haltak meg.

A PKK július vége óta folytat harcot a török hatóságok ellen, az ankarai merényletek után azonban tűzszünetet hirdettek.

Ahogy azt hétfőn megírtuk, a török rendőrség egy rajtaütés után a dél-törökországi Adana városában őrizetbe vett négy embert, akik gyaníthatóan az Iszlám Állam (IS) nevű dzsihádista szervezet tagjai. Korábban a török miniszterelnök azt mondta, hogy a támadás hátterében az Iszlám Államot sejtik, de nem zárják ki azt sem, hogy kurdok követték el.

Ahmet Davutoglu szerdán is azt mondta, hogy a feltételezett elkövetők közül többen hónapokat töltöttek Szíriában, és a török hatóságok feltételezése szerint kapcsolatban állhatnak az Iszlám Állammal vagy a Kurdisztáni Munkáspárttal.

Ankarában a merénylet óta folyamatosak a tüntetések, a demonstrálók a terrorcselekményért Erdogan török elnököt hibáztatják, a kormány azonban cáfolta, hogy bármi köze lenne a merénylethez.

Rovatok