Index Vakbarát Hírportál

Az iráni Őrök Tanácsa is nyugtázta az atommegállapodást

2015. október 14., szerda 19:29 | aznap frissítve

A parlament után jóváhagyta az iráni Őrök Tanácsa is azt a megállapodást, amelyet az ország a hatokkal (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal) kötött júliusban Teherán atomprogramjáról.

Az Őrök Tanácsa a törvényhozás által megválasztott hat konzervatív hitszónokból és hat jogtudósból áll, és a parlamenti döntések alkotmányossági vizsgálatára hivatott, vétójoggal is rendelkező testület. Nedzsatollah Ebrahimian, az Őrök Tanácsának szóvivője azt mondta, a testületben a tagok többsége úgy találta, hogy a megállapodás nem ellentétes a vallási törvénnyel és az iráni alkotmánnyal.

Ali Hamenei ajatolláh, az Iráni Iszlám Köztársaság legfőbb politika és vallási vezetője az, akinek jogában áll a végső döntést meghozni az országnak gazdasági és pénzügyi előnyökkel járó egyezményekről. Hamenei eddig nem bírálta, de nem is hagyta jóvá a megállapodást, viszont dicsérte az ügyben tárgyaló iráni küldöttség munkáját.

Amennyiben Hamenei nyíltan nem ellenzi a megállapodást, akkor elemzők arra számítanak, hogy Irán az elkövetkező hetekben megkezdi nukleáris programjának korlátozását.

Az amerikai szenátus demokrata párti tagjai szeptember közepén meggátolták a megállapodás elvetéséről szóló republikánus indítvány napirendre tűzését. Ezzel a demokrata párti szenátorok biztosították, hogy elnöki vétó alkalmazása nélkül is életbe léphessen a július 14-én Bécsben megkötött atomalku. A washingtoni kormányzat már meg is kezdte a megállapodás végrehajtását, írja az MTI.

Rovatok