Index Vakbarát Hírportál

Szendergett a legénység, közben meglékelték a hajót

2015. október 15., csütörtök 09:10

Vietnam csütörtökön egy halászhajója elsüllyesztésével vádolta meg Kínát - írja az MTI. Az incidens még szeptember 29-én történt, Dang Dung, a tízfős hajó kapitánya szerint a kínaiak alvás közben lepték meg őket, méghozzá úgy, mint egy antik gálya: 

Orral lékelte meg a halászhajót, majd késsel felfegyverzett tengerészek pattantak a fedélzetre
 
 

A támadók elvitték a hajó navigációs készülékeit, a halászeszközöket és a zsákmányt, majd a sorsára hagyták a hajót. A bárka süllyedése 12 órán át tartott, ezután a kapitány és legénysége négy órát töltött a nyílt tengeren, míg egy másik vietnami bárka megmentette őket.

Az esetről beszámoló kormánytisztviselő csak azért most számolt be az esetről, mert a hajótörést szenvedő halászok csak két napja tértek vissza Vietnamba.

A tisztviselő elmondása szerint

az idén már több mint 20 vietnami halászhajót támadtak meg a kínaiak.

A Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területein többször fordultak elő összetűzések a felségvizeit mesterséges korallzátonyokkal ésál-világítótornyokkal kiterjesztő Kína és más, a területekre jogot formáló délkelet-ázsiai országok között.

Kína és Vietnam kapcsolata azután romlott meg igazán, hogy tavaly májusban Kína olajfúró tornyot vontatott a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek közelébe. A szigetcsoportot mindkét ország a sajátjának tekinti - főleg azért, hogy az alatta lévő gazdag olajmezőt magáénak tudhassa.

Az olajfúró torony építésének megkezdésére válaszul Vietnam halászflottájával próbálta akadályozni a munkálatokat, ami a két fél közti kisebb tengeri összetűzéshez vezetett. A hetekig tartó viszály mindkét országban feltüzelte a nacionalista indulatokat, ami Vietnamban több kínai nemzetiségű ember életét követelő véres tüntetésekig fajult. A kínai fél a nyári tájfun veszélyeire hivatkozva júliusban abbahagyta a fúrótorony munkálatait.

Rovatok