Index Vakbarát Hírportál

Meghirdette a Hamász a harag napját

2015. október 16., péntek 10:12

Molotov-koktélokkal felgyújtották a József sírja fölé emelt épületet palesztin fiatalok a ciszjordániai Nábluszban péntek hajnalban – írja a Háárec. A lap szerint a palesztin biztonságiak azután léptek közbe, hogy néhányan betörtek az épületbe, és bent gyújtogatni kezdtek. Izraelben hetek óta rég látott erőszakhullám tombol.

Az izraeli közszolgálati szerint több száz maszkos palesztin hatolt be a szent helyre, az ott lévő épületet felgyújtották, majd a helyszínen kitűztek egy palesztin zászlót.

A biztonságiak a levegőbe lőttek és kiterelték a bent tartózkodókat. A Palesztin Hatóság tűzoltói eloltották a tüzet. Az Izraeli Védelmi Erők (azaz Izrael hadserege) közleménye szerint „megkeresik és letartóztatják az elkövetőket, és szigorúan elítélik a szent helyek elleni támadásokat”. Egyes híradások szerint az épületet is újjáépíti a hadsereg.

Felgyújtották József sírját a ciszjordániai Nábluszban

Az 1995-ben aláírt második oslói megállapodásban ugyan József sírját nem a palesztinok kapták meg, de az izraeli hadsereg öt évvel később, a második intifáda kitörése során kivonult a sír környékéről, mivel túl nehéz volt megvédeni.

A Fatah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád a Harag napját, azaz tiltakozások sorát hirdette meg a pénteki ima utánra Ciszjordániába, írja az MTI. Gázában is hasonló eseményekre számítanak a hatóságok a Háárec szerint, mely kiemeli: még nem tudni, a Palesztin Hatóság hogy kezeli majd a Hamász által meghirdetett tiltakozásokat.

A harag napja

Közösen hirdette meg több palesztin szervezet: a Ciszjordániában kormányzó mérsékelt, világi Fatah, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász és a szélsőségesen iszlamista Iszlám Dzsihád.

Megkéselt egy fotóriporternek öltözött palesztin egy izraeli katonát Hebronnál. A katonát közepesen súlyos sérülésekkel kórházba vitték, a merénylőt a helyszínen lelőtték. A késeléses támadás a Hebron melletti Kirjat-Arba nevű város melletti Zájt útelágazásnál történt az MTI szerint. A palesztin terrorista úgy került a katonák közelébe, hogy "press" feliratú, sárga mellényt viselt és egy fényképezőgépet tartott a kezében. A húszéves katonát a felsőtestén érte a késszúrás, bajtársai a merénylőt agyonlőtték. A sebesült katonát a mentők egy jeruzsálemi kórházba szállították.

Korábban egy kelet-jeruzsálemi arab lakónegyedben egy ellenőrző pontnál elrejtett csőbombára bukkant az izraeli határrendészet egy idomított kutyája. A helyszínre hívott tűzszerészek felrobbantották a szerkezetet.

Péntek délelőtt Iszmail Haníje, a gázai Hamász-kormány miniszterelnöke az intifáda jeruzsálemi folytatására, az ellenállás fokozására szólította fel a palesztinokat egy előre rögzített hangfelvételen, amit Törökországban egy isztambuli gyűlésen tettek közzé. Haníje azt mondta, hogy ki kell küszöbölni az intifáda lecsillapításának minden kísérletét, mert „döntésünk szerint folytatnunk kell az intifádát és az izraeli megszállással szembeni ellenállást″ – értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A palesztinok szerint Izrael megváltoztatná a status quót

Szeptember közepén kezdődött Izraelben (Jeruzsálemben és a palesztin területeken) az erőszakhullám, nap mint nap ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos palesztin tüntetésekkel, sok késeléses merénylettel, melyet egyre többen a harmadik intifádának (palesztin ellenállásnak/lázadásnak) tekintenek.

A támadások kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában lábra kapott feltételezés, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, noha ezt az izraeli vezetés számos alkalommal cáfolta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

Az erőszakhullámnak csütörtök estig 32 palesztin és hét izraeli halottja volt. Rendkívüli ülést tart pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) is az izraeli-palesztin erőszakhullám miatt.

Netanjahu: Szó sincs túlzott erőről

Csütörtökön visszautasította a túlzott erő alkalmazásának vádját Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben tartott csütörtök esti sajtótájékoztatóján, egyúttal kijelentette, hogy kész találkozni Mahmúd Abbász palesztin elnökkel az erőszakhullám csillapítása érdekében.

Netanjahu a külföldi sajtó számára tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy zajlanak nemzetközi diplomáciai erőfeszítések az erőszakhullám további elharapózásának megakadályozására, többek közt szó van egy esetleges jordániai csúcstalálkozóról Abbász elnökkel. Közölte, hogy kész részt venni egy ilyen találkozón, ha az elősegíti a helyzet normalizálását, az erőszak csökkentését.

Az izraeli miniszterelnök Abbász békepartnerként való elfogadásával kapcsolatban azt mondta, hogy Abbásznak „előbb le kell csillapítania az erőszakhullámot annak gerjesztése helyett”.

Kerry: Támogatjuk Izrael jogát a létezése megvédésére

Az amerikai külügyminiszter csütörtökön ismét erőteljesen elítélte az izraeli civilek elleni terrortámadásokat szerdán, kijelentve, hogy ilyen erőszakot semmi sem indokolhat. Az amerikai diplomácia vezetője, aki a jövő héten a Közel-Keletre utazik, az Indianai Egyetemen hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja Izraelnek „a létezése megvédelmezéséhez való jogát”, írja az MTI. Minden felet arra szólított fel, hogy tartózkodjon a lázító retorikától, a vádaskodástól és az olyan lépésektől, amelyek erőszakhoz vezethetnek. Egy nappal korábban Kerry szóvivője, John Kirby arról beszélt, hogy Izrael nem tartotta be a jeruzsálemi vallási helyekre vonatkozó, régóta bevezetett szabályokat, ami a szavai szerint „sok erőszakhoz” vezetett. Kirby később kijelentette: nem akarta az sugalmazni, hogy a Templomhegyre vonatkozó status quo megbomlott volna, ahogy azt a palesztinok állítják.

Az izraeli kormányfő „hazugságnak” nevezte a palesztin elnöknek azt az állítását, hogy Izrael meg akarná változtatni a státus quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén, valamint hogy Izrael palesztinokat végezne ki szándékosan. Netanjahu igazságtalannak és hamisnak nevezte a palesztinok mellett az amerikai diplomácia részéről is szóba hozott vádat, hogy az izraeli biztonsági szervek túlzott erőszakot alkalmaznak.

A status quo fenntartásának bizonyítására statisztikákat mutatott be a szent hely látogatóiról, akik az adatok alapján döntően muzulmánok, csekély mértékben keresztények és hozzájuk képest elenyésző számban zsidók.

Hazudott Abbász a 13 éves fiúról?

A sajtótájékoztatón az izraeli vezetés videófelvételeket mutatott be annak igazolására, hogy Mahmúd Abbász nem az igazságot mondta előző napi tévés beszédében, amikor az általa bemutatott fényképen szereplő Ahmed Manasra nevű 13 éves palesztin fiúról arabul azt állította, hogy Izrael hidegvérrel kivégezte. Abbász ezt az állítását csütörtökön a Palesztin Hatóság által kiadott angol nyelvű szövegben módosította, már csak azt írta, hogy rálőttek a fiúra.

A bemutatott biztonsági felvételeken a fiú unokatestvérével együtt késsel a kezében látható, amint hétfőn egy járókelőt kergetnek, majd megkéselnek egy izraeli gyereket. Az izraeli közlések szerint 15 éves unokatestvérét az izraeli biztonsági erők lelőtték. Az őt ápoló kórházban készült felvételek és kórházi források tanúsága szerint a fiatalabb fiú azonban Abbász állításával szemben nem halt meg és nem is lőttek rá, őt a helyszínen elütötte egy autó, de hamarosan hazaengedik a kórházból.

Rovatok