Index Vakbarát Hírportál

Azonosították az egyik ankarai merénylőt

2015. október 19., hétfő 14:41

A török hatóságok azonosították az október 10-i ankarai terrorakció egyik elkövetőjét, azt az öngyilkos merénylőt, aki társával több mint száz embert ölt meg – írja az MTI.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn az AHaber nevű török tévének adott interjújában közölte, a másik elkövető azonosítása még folyamatban van. A bombatámadással összefüggésben eddig 15 embert vettek őrizetbe, közülük négyet vasárnap este tartóztattak le. Őket robbanószerkezetek készítésével és az alkotmányos rend megdöntésére tett kísérlettel vádolják.

A merénylet szombat reggel történt, amikor két robbanás rázta meg Ankarát. A robbanások helyszíne a főpályaudvarhoz közeli forgalmas útkereszteződés volt, ahol egy béketüntetésre gyülekeztek a résztvevők. A tüntetést több párt (köztük a mérsékelt kurd HDP) és civil szervezet szervezte közösen azzal a céllal, hogy békét követeljenek a a török hatóságok és a PKK nevű fegyveres kurd szervezet között. A robbanás utáni káoszt a hatóságok sem segítettek elrendezni, a HDP twitteres beszámolói alapján a rendőrök a levegőbe lövöldöztek, és olyan is előfordult, hogy sebesülteket menteni próbáló embereket vertek meg.

A terrorakcióban  106-an haltak meg, és további majdnem kétszázan  megsebesültek.  Eddig még egy szervezet sem vállalta magára a robbantást, de török biztonsági források szerint az Iszlám Állam  állhat  mögötte.

Rovatok