Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli csúcsot hívtak össze a menekültválság miatt

2015. október 21., szerda 10:35 | aznap frissítve

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rendkívüli csúcsot hívott össze vasárnapra a menekültválság miatt. A találkozóra a nyugat-balkáni migrációban érintett országok vezetői, köztük Orbán Viktor is meghívást kapott – írja az MTI. Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormányfő részt vesz a csúcstalálkozón.

A találkozó célja a bizottság közleménye szerint az, hogy az érintett országok megállapodjanak olyan „operatív következtetésekről”, amelyeket azonnal meg lehet valósítani. A megbeszélésre Magyarország, Szerbia, Horvátország, Szlovénia kormányfőin kívül hivatalos még Ausztria, Bulgária, Macedónia, Németország, Görögország és Románia miniszterelnöke is. De ott lesz az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk, továbbá az ENSZ menekültügyi főbiztosa és az unió határőrizeti ügynöksége, a Frontex vezetője is.

 A nyugat-balkáni vándorlási útvonalon kibontakozó vészhelyzetre való tekintettel nagyobb együttműködésre, kiterjedtebb egyeztetésre és azonnali operatív cselekvésre van szükség

– áll a bizottság közleményében. Mivel uniós csúcstalálkozót csak Donald Tusknak lenne joga összehívni, ezért az Európai Bizottság a miniszterelnöki csúcsot hivatalosan „vezetői találkozónak” keresztelte el, miután nem az összes uniós tagállam vezetője kapott meghívást, és unión kívüli országokból is érkeznek kormányfők.

Mióta Magyarország lezárta a magyar–horvát zöldhatárt, a menekültáradat Szerbián, Horvátországon és Szlovénián keresztül árad Ausztria, majd Németország irányába. A szerb–horvát, illetve a szlovén–horvát határon napok óta több ezren haladnak át. A szlovén rendőrség hétfőn könnygázt vetett be a menekültek ellen, a horvátok azonban nem tudták vagy akarták megakadályozni kedden, hogy több ezren áttörjék a határon felállított kordont.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb jelentése szerint az idén 502 500 ember érkezett az Égei-tengeren keresztül. A Földközi-tengeren keresztül érkezettek számával együtt azonban az idén érkezettek menekültek száma eléri a 643 ezret.

(borítókép: menekültek gyalogolnak egy töltésen a szlovén Berzice külterületén. Fotó: Reuters / Srdjan Zivulovic)

Rovatok