Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten megkezdődnek a kitoloncolások Németországból

2015. október 23., péntek 08:12 | aznap frissítve

Német sajtóértesülések szerint már a jövő héten elkezdődhet az elutasított menedékkérők kitoloncolása Németországból.

Fáj a szívük, de

Egy több mint 30 napilapot átfogó hálózat, a Redaktionsnetzwerk kutatásai szerint a menekültügyi eljárás gyorsításáról szóló törvényt már pénteken kihirdetik a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos lapjában, és ezzel a törvény már szombaton hatályba lép - írja az MTI.

A törvénycsomagot a múlt héten fogadta el a német parlament. A szerkesztőségi hálózat értesülései szerint várhatóan már a jövő hét elején nagyobb számban sor kerül azoknak a menedékkérőknek a visszaküldésére, akiknek a kérvényét elutasították a német hatóságok. A szövetségi és a tartományi hatóságok között már zajlik az egyeztetés a listák összeállításáról.

Az információt pénteken kora délután megerősítették a német kormány tagjai is. Mint Thomas de Maziere belügyminiszter elmondta, a kitoloncolás nem a szövetségi kormány, hanem a német tartományok feladata, de Berlin támogatást fog nyújtani a tartományoknak, egyebek mellett repülőgépeket foglalt le és intézkedik arról, hogy a kitoloncolandókat elszállító járatok rendben felszállhassanak a németországi repülőterekről. Thomas de Maziere azt is leszögezte, hogy a kitoloncolásoknak "természetesen emberségesnek és tisztességesnek kell lenniük", mindazonáltal "számuk növekedni fog".

Erre utalhat az is, hogy csütörtökön Angela Merkel német kancellár az Európai Néppárt madridi közgyűlésén mondott beszédében azt mondta, hogy mindenkit, aki Európába érkezik, emberi bánásmódban kell részesíteni, a háború elől menekülőket segíteni kell, hogy új otthont találjanak, de azokat, akik gazdasági okokból jönnek, vissza kell fordítani. 

Fáj a szívünk értük, de világossá kell tenni, hogy nem maradhatnak

- mondta Merkel.

Nem mondják mikor, nehogy elbújjanak

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a menekültügyi rendszer reformját szolgáló törvénycsomagot nagy többséggel fogadta el a Bundestag október 15-én. A módosítással várhatóan kevesebben kapnak menekültstátuszt, ugyanis biztonságos országnak minősítették Szerbia, Macedónia és Bosznia-Hercegovina után  Koszovót, Albániát és Montenegrót is.

A biztonságos országok állampolgárai nagy valószínűséggel nem kapnak menekültstátuszt, bár a törvény szerint továbbra is egyénenként kell elbírálni az eseteket, így a beérkezett kérelmek elbírálását nem csökkenti jelentősen, viszont a remények szerint eleve kevesebb kérelem fog érkezni ezekből az országokból.

Akik nem háborús menekültek, csak gazdasági okokból érkeztek Németországba, azokat az eddigieknél gyorsabban fogják kiutasítani. A kiutasítási eljárásokat három hónap alatt le kell folytatni. Akik már egyszer kivonták magukat a kitoloncolás alól, azoknak a jövőben nem jelentik be előre hazaszállításuk időpontját, hogy ne tudjanak elbújni.

Az új törvény ráadásul hatról három hónapra korlátozza az ország elhagyására kötelező BAMF-határozat felfüggesztésének maximális idejét is, és aki nem távozik önként, attól a szállást és az élelmet leszámítva minden juttatást megvonnak, és eltűnését megakadályozandó nem közlik előre, hogy mikor toloncolják ki.

Az elutasított menedékkérők idei számáról nincs friss adat, ugyanakkor 2014-ben 128 ezer ember volt Németországban tartózkodási jogcím nélkül, a hatóságok azonban közülük csupán 34 ezret szólítottak fel a távozásra, és ennek mindössze 22 ezren tettek eleget. Feltehetően először az évek óta jogcím nélkül az országban élőket fogják hazatoloncolni.

És hogy hogyan zajlik a kitoloncolás? Olvassa el Különgéppel vissza a háborúba: tízezreket deportál Európa című cikkünkben.

Rovatok