Index Vakbarát Hírportál

Két választást nyert az ismeretlenségből a szénbányász lánya

2015. október 26., hétfő 14:17

Hatalmas győzelmet aratott a lengyel választásokon vasárnap a Jog és Igazságosság (PiS). Ez azt jelenti, hogy Beata Szydło lesz Lengyelország kormányfője. Vajon az új miniszterelnök asszony képes lesz előlépni a radikális Jarosław Kaczyński árnyékából, vagy csak báb lesz, akit bármikor leszedhetnek a pályáról? Az egyszerű szénbányász papa kislánya megérkezett a nagypolitikába.

Ritkán fordul elő, hogy egy párt hatalmas győzelme után nem a nyertes miniszterelnök-jelölt szólal meg először és mond köszönetet a választóknak. Nem csak rendhagyó, hanem ezúttal szimbolikus jelentőségű is, hogy a lengyel parlamenti választások estéjén a Jog és Igazságosság (PiS) nagyarányú győzelmét ünnepelve Jarosław Kaczyński lépett először a pulpitushoz.

Csak második volt a sorban a párt miniszterelnök-jelöltje,

Lengyelország következő kormányfője: Beata Szydło.

Az 52 éves etnográfus végzettségű asszony nevét azonban várhatóan egész Európa megtanulja majd a következő hónapokban.

Az egész választási kampány visszatérő kérdése volt, hogy vajon Szydło képes-e önálló politikára, vagy csak a radikális gondolatairól ismert, egyértelműen megosztó személyiség Jarosław Kaczyński bábja. Ewa Kopacz miniszterelnök még a kormányfő-jelölti tévévitán is azzal támadta, hogy nem számít, mit mond, a „hátsó ülésről" Kaczyński fog kormányozni. Ő pedig két év alatt egyszer már válságba vitte Lengyelországot (2007-ben valóban előrehozott választásokat kellett tartani).

A választókat azonban ez a fura felállás a jelek szerint nem zavarta. Szydło a győzelmi beszédében pedig jelezte, hogy 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczyński volt elnök „útján haladtunk". 

Célba ért a Szydłobus

Beata Szydło egy évvel ezelőtt még Lengyelországban sem volt nagyon ismert politikus, bár a politikát nem ma kezdte. 1998-ban, mindössze 35 évesen függetlenként már polgármesterré választották egy 11 ezer fős bányászvárosban, Brzeszczében, majd innen küzdötte fel magát az országos politikába, és 2005-ben már a PiS-t segítette.

Az igazi áttörést az idei elnöki kampány jelentette számára: Andrzej Duda kampányfőnökeként megcsillogtathatta politikai tehetségét. Februárban még minden kutatás 35-40 százalékos hátrányt mutatott Duda számára, ám májusban mégis Bronisław Komorowski elnök szomorkodhatott, és Duda lett az államfő. Az Európai Parlamentből visszatérő Duda nagyrészt Szydło rutinjának és ötleteinek köszönhette a győzelmet. 

Duda emberközeliségét, a választókkal való közvetlenségét például a stáb által országos körútra indított „Dudabus" szimbolizálta. Szydło a saját kampányban is bevetette ötletét, a „Szydłobus" szisztematikusan körbejárta Lengyelországot.

Szydło rutinját és dörzsöltségét jól jelzi az a Duda győzelmi estéjén készült videó is, amelyet a lengyel média sokáig visszatérően ismételgettet. Amikor a kampányközpontban bejelentették Duda győzelmét, Szydło a megválasztott államfőhöz lépett, és azt súgta a fülébe:

Csókold meg a feleségedet!

Duda így is tett, és hatalmas üdvrivalgást váltott ki természetesen.

A papa szénbányász volt

Szydło feltehetően nem képmutatásból javasolta ezt Dudának. A mostani választási kampányban is nagy hangsúlyt helyezett a családi értékekre. Visszatérő fordulata volt, hogy az ellenfelével szemben ő szereti és érti a vidéki embereket, akik nem érzik annyira a bőrükön az elmúlt évek gazdasági előnyeit. „A vidéki szó számomra nem hordoz semmilyen negatívumot" – jelentette ki például.

Szydło egész élettörténetével érzékeltette, hogy a vidéki, vallásos, tradicionális értékekben hívő emberek érdekében politizál. Az 1963-ban Oświęcimben, vagyis Auschwitzban született, „keményen dolgozó kisemberek" gyerekeként. A saját honlapján így írt a családjáról: „szívesen emlékszem a meleg családi otthonomra, nem volt hiány sem támogatásban, sem fegyelemben.

A szüleim keményen dolgoztak, papa szénbányász volt.

Amikor a leendő kormányfő az életéről, családjáról nyilatkozik, visszatérően a vallásosságot és a kommunistaellenességet hangsúlyozza. A római katolikus hithez való kötődését például jelzi, hogy annyira fontosnak tartja a vallásos nevelést, hogy két fia közöl az egyik papnak készül. A kommunizmussal szembeni ellenségességét pedig azzal érzékelteti, hogy azért tanult néprajzot az egyetemen, mert akkoriban szerinte ezzel a tudománnyal lehetett a legszabadabban foglalkozni az egyetemen.

Első a család

Első törvényjavaslatok között a családtámogatási programot fogadná el a Jog és Igazságosság - mondta vasárnap éjjel Szydło a TVN24 lengyel hírtelevíziónak. Ennek értelmében minden második és további gyermek után havi 500 zlotyt (mintegy 35 ezer forintot) érő támogatás járna.

A politikus azt mondta, a pártok feletti konszenzusra fog törekedni az állam szempontjából fontos, mindenekelőtt gazdasági kérdésekben. A PiS gazdasági programja a gazdaságot a fogyasztás növelésével serkentené, az ezzel járó állami kiadásokat a multik megadóztatásából fedezné.

A tervezett lengyelországi reformok bevezetésében Szydło többek között a jobboldali Kukiz´15 mozgalom, valamint az újliberális Nowoczesna (Modern) együttműködésére számít. Szydlo előtt Kaczyński  a PiS elnöke egy szélesebb, "fehér-piros"  koalíció létrehozására hívott fel a nemzeti egység érdekében akkor is, ha a PiS önállóan alakíthatna kormányt. 

Indul a lengyel bábjáték?

Most új korszak kezdődik Lengyelország életében, Beata Szydło eddigi nyilatkozatai és a PiS által képviselt program alapján inkább nacionalista, Brüsszellel konfrontatív, enyhén euroszkeptikus politizálás várható. Mint arról korábban írtunk, Szydło sok ponton követné Orbán Viktor kormányzását, a bankokra és a kereskedelmi szektorra kivetett különadót már be is jelentették. A PiS a személyi jövedelemadó csökkentését és a minimálbér emelését is megígérte.

A menekültpolitikában pedig az új miniszterelnök egyértelműen a magyar álláspontot követi majd, a menekültkvótákat például kimondottan ellenzi. Magyar kormánypárti politikusokhoz hasonlóan Szydło is azt hangoztatta, hogy a menekülteket nem szabad beengedni Európába, mert fertőzéseket terjesztenek.

Az igazi kérdés azonban Lengyelország és Európa számára az lesz, hogy Szydło mennyire tud önálló maradni. Valóban a radikális Jarosław Kaczyński bábja lesz vagy képes lesz visszafogottabb, pragmatikusabb, együttműködőbb politikát folytatni, mint a PiS vezetője tette miniszterelnökként? Valóban létezik egy titkos megállapodás, hogy pár hónap múlva leszedi Kaczyński a pályáról, vagy Szydło akár még Európa egyik erős kormányfője lehet? Nemcsak Lengyelország, hanem az EU, sőt Ukrajna jövőjét is befolyásolják a válaszok.

Rovatok