Index Vakbarát Hírportál

A szlovénoknál is jöhet a kerítés

2015. október 28., szerda 11:19

Szlovénia azonnal megkezdheti egy kerítés építését a horvát határ mentén, ha a kormány szükségesnek tartja ezt, de reméli, hogy az európai uniós intézkedések hatására lelassul a menekültáradat - jelentette ki Miro Cerar miniszterelnök a szlovén nemzetbiztonsági tanács szerdai ülése után.

Cerar hozzátette, hogy országa még mindig ódzkodik a kerítésépítéstől, "mert a falak Európája ellen vagyunk", de

a szlovén kormány "kész megvédeni állampolgárait, a törvényt és a rendet", ha az EU politikája kudarcot vall.

A tanács szerdai ülését az  Miro Cerar miniszterelnök hívta össze, de a határ megerősítésével kapcsolatos tervekre már kedden utalt Karl Erjavac külügyminiszter.

Kedd délután óta 3500 menekültet szállítottak a horvát hatóságok vonattal a kelet-szlavóniai Tovarnikról közvetlenül a horvát határhoz közeli szlovén településre, Dobovára, a szlovén hatóságok már a vonaton elvégzik a bevándorlók regisztrációját.Az új humanitárius folyosóról a két ország rendőri vezetője állapodott meg - ezt már a Vecernji List című horvát napilap írta szerdán. Az első vonat kedden délután érkezett meg Tovarnikról 1100 menekülttel Dobovára, majd éjszaka újabb vonat futott be az állomásra, reggel pedig még kettő. A szlovén rendőrség megerősítette, hogy a kommunikáció a horvát kollégáikkal sokkal jobb, mint korábban volt és hogy az új rendszer egyeztetett és jól működik. 

A szlovén rendőrség viszont azt kizárja, hogy a menekülteket az ország más vasútállomásira is közvetlenül szállítsák. Szlovénia ugyanis tart attól, hogy Ausztria korlátozásokat vezet be a menekültekkel szemben, és a jövőben nem engedi be őket  - írta a horvát lap.

A szlovén rendőrség legfrissebb adatai szerint az elmúlt tizenkét napban Szlovéniában 89 789 bevándorlót regisztráltak, Ausztriába pedig eddig 63 715-en mentek át.

A brezicei befogadóállomáson szerdán reggel 2800-an, a dobovai régi és új táborokban pedig 4100-an tartózkodtak. Őket regisztrálják és elszállítják az osztrák határhoz közeli tranzitközpontokba, valamint az ország más részein működő menekültszállásokra.

Rovatok