Index Vakbarát Hírportál

Nagyon úgy néz ki, hogy Amerika nem akarta élve elkapni bin Ladent

2015. október 28., szerda 22:03

Részletes tényfeltáró cikkben mutatja be a New York Times, hogy négy ügyvéd hogyan intézte el Oszama bin Laden "legális" meggyilkolását és az akció jogi akadálymentesítését. A cikk szerint a négy jogásznak annyi volt a dolga, hogy mindent tegyenek meg a megfelelő feltételek előkészítéséhez. Ebbe beletartozott

Annak ellenére, hogy a cikk szerint nem igazán akartak esélyt adni bin Laden élve elfogásának, ha mégis megtörtént volna, akkor Guantanamóba viszik, illetve egy olyan akciótervet is elfogadtattak a jogászok, amivel lebombázták volna bin Laden titkos földalatti alagútjait, de több tucat civil életébe került volna.

A pakisztáni beavatkozásnál a jogászok egy kiskaput használtak ki a földi erők bevetéséhez, de a New York Times szerint ez a kiskapu sok országban törvényellenes. Ennek a lényege, hogy akkor lehet az ország megkérdezése nélkül földi harcot indítani a területén, ha az állam nem tudja vagy nem akarja megszüntetni a veszélyforrást. Az amerikaiak attól féltek, hogy ha a pakisztáni titkosszolgálat tudomást szerez az akcióról, akkor segítenek bin Ladennek megszökni, ezért nem szóltak a pakisztáni hatóságoknak és inkább kihasználtak egy olyan jogi kiskaput , amit sok ország tilt.

A terroristavezér temetésénél is ügyeskedtek a jogászok. A háborúban elesetteket lehetőség szerint vallásukhoz méltóan illik eltemetni, a muszlim bin Laden esetében arccal Mekka felé kellett volna a földbe temetni. Azonban az amerikaiak nem akartak iszlamista zarándokhelyet csinálni bin Laden sírhelyéből, ezért itt is trükköt alkalmaztak. Az iszlám szerint, ha valaki vízen vagy víz közelében hal meg, akkor a tengerben is eltemethetik, ezt használták ki az amerikaiak, akik eredetileg bin Laden országának, Szaúd-Arábiának ajánlották fel először a holttestet, de ők ezzel a lehetőséggel nem éltek.

Rovatok