Index Vakbarát Hírportál

Tíz helyett hét év börtön a dél-koreai komp üzemeltetőjének

2015. október 29., csütörtök 09:14 | aznap frissítve

 Hét év börtönbüntetésre ítélték a tavaly áprilisban elsüllyedt komp üzemeltetőjének a vezetőjét Dél-Koreában -írja az MTI. Az ítélőszék megtartotta a Chonghaejin Marine komptársaságot vezető Kim Han Szik börtönbüntetését, viszont a korábbi tíz évről hét évre enyhítette. A bíróság Kimet tette felelőssé a hajó túlterheléséért és a rakomány helytelen tárolásáért, ami a nyomozás szerint a katasztrófát előidézte. A Szevol nevű komp 476 emberrel, Dél-Korea délnyugati partjainál süllyedt el tavaly  április 16-án. A szerencsétlenségben 304 ember vesztette életét, többségében középiskolás diákok.

A baleset idején a komp rakományának súlya háromszorosa volt a maximálisan javasoltnak. Ezenkívül a komp stabilitására nagyban hatással volt egy korábbi átalakítás, amivel szintén a kapacitást akarták növelni. A jármű felborulása azután következett be, hogy az erős hullámzás közepette a legénység egyik tapasztalatlan tagja hirtelen irányt váltott. A komp kapitányaként ismert Ri Dzsun Szok büntetését idén áprilisban életfogytig tartó börtönbüntetésre súlyosbította. A kapitány arra utasította az utasokat, hogy maradjanak a helyükön, és ne hagyják el a fedélzetet, miközben őt magát az első között menekítették ki a süllyedő hajóról.  

A vizsgálat a parti őrség felelősségére is kitért. A baleset idején nem jártak el elég gyorsan és körültekintően, ami miatt kevesebb utas életét tudták megmenteni. Az ügyészség korábban halálbüntetést kért a kapitányra, de a bíróság ezt nem találta megalapozottnak.

Rovatok