Index Vakbarát Hírportál

A korrupt hatóságokat okolják a bukaresti diszkótűz miatt

2015. november 2., hétfő 16:20

Már a budapesti Operaház építésekor is odafigyeltek azokra a tűzvédelmi előírásokra, amelyek most életet mentettek volna. A péntek éjjel leégett bukaresti klubban csak egy vészkijárat volt. Ezen egyszerre négyszáz ember próbált meg kijutni. Csak azért lehetett működési engedélyük, mert lefizették a hatóságokat.

Harmincegyen meghaltak és legalább ennyien szenvedtek életveszélyes sérüléseket, amikor kigyulladt a bukaresti a Colectiv klub péntek éjjel. A szórakozóhelyen a a Goodbye to Gravity román rockzenekar mutatta be legújabb albumát, a Mantras of Wart. A tűz pillanatok alatt lángba borította a termet, emiatt az egyetlen használható kijáraton keresztül, egymást taposva próbáltak kimenekülni az emberek.

A román legfőbb ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával indított bűnvádi eljárást az ügyben. Hétfőn a rendőrök őrizetbe vették a klub három főrészvényesét. 

A tűzeset körülményeit egyelőre vizsgálják, de román sajtóértesülések szerint a zenekar által használt színpadi pirotechnika miatt gyulladt ki a szórakozóhely. Egyes beszámolók szerint az innen kipattanó szikrák a díszletet, mások szerint a mennyezetet gyújtották fel. Sokan azt hitték, hogy a tűz csak látványelem, emiatt nem indultak el azonnal a kijárat felé. Néhány perc után viszont pánik tört ki, és a tömeg összezsúfolódott az egyetlen kivezető ajtónál.

A zenekar a koncert Facebook-eseményében is hirdette a pirotechnikai bemutatót. A közösségi oldalon 638 ember jelezte, hogy részt vesz a fellépésen.

Semmilyen előírást nem tartottak be

Az előzetes vizsgálatok szerint a tűzvédelmi hatóság és a szervezők több ponton is hibáztak. A Colectiv üzemeltetői az engedélyezettnél több embert engedtek be a koncertre, mint amennyit biztonságosan lehetett volna. A becslések szerint több mint 450 buliztak a helyen, a megengedett 300 helyett.

Az sem világos, hogyan kaphattak működési engedélyt, mert egy ilyen szórakozóhelyen több vészkijáratnak is kell lennie. A Colectivben viszont csak egy volt, az sem kivilágítva. Az új építési szabályozások előírják az automata füstjelző és mennyezetbe épített tűzoltórendszereket is.

A hatóságok vizsgálatai alapján könnyen lehet, hogy a működési engedélyt kiadó hivatalok és hatóságok hanyagsága miatt történhetett meg a tragédia. Romániában egyáltalán nem ritka, hogy átalakítások és áttervezések helyett egyszerűen lefizetik az ellenőröket az üzemeltetők.

Erre utalt Klaus Johannis román államfő is vasárnapi gyászbeszédében:

Nem szabad többé eltűrnünk intézményeink hatékonyságának hiányát, nem hagyhatjuk a korrupciót addig terjeszkedni, amíg öl.

A legtöbb román nagyvárosban megemlékezéseket tartottak. Ezeken gyakran kerültek elő a „Korrupció öl” feliratú transzparensek. Az elnök háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az áldozatokra emlékezve.

Sokan az egészségügyet is bírálják a helyzet kezelése miatt: a közel 160 áldozatot tíz kórházban kellett elosztani. De csak három bukaresti kórházban voltak felkészülve a súlyos égési sérültek fogadására. Emiatt civilek petíciót indítottak: úgy vélik, hogy az állam túl sok ortodox templom építésére ad pénzt, miközben a kórházakra nem költ.

A 2008-as Megasztár győztes is az áldozatok között van

A legfrissebb hírek szerint a halálos áldozatok között van a banda két gitárosa, de az énekes, a basszusgitáros és a dobos is kórházban van. Egy másik zenekar dobosa, Adrian Rugina is életét vesztette a tűzben. Rugina az elsők között menekült ki a klubból, de amikor látta, hogy baj van, visszament segíteni és mások életét menteni. Ezt viszont már nem élte túl.

A Goodbye to Gravity az egyik legismertebb román metál zenekar. Hírnevüket nagyban köszönhetik annak, hogy énekesük az az Andrei Galut, aki 2008-ban megnyerte a romániai Megasztár tehetségkutatót.

A banda október 15-én mutatta be legújabb videóklipjét az Atonement című számhoz. A videót keddig 118 ezer ember látta a Youtube-on.

A Goodbye to Gravity 2012-ben alakult, ekkor jelent meg első albumuk is. Ezt az év legjobb román metállemezének választották a kritikusok

Rugina korábban több metál- és rockzenekarban dobolt, de az elmúlt időszakban koncert- és programszervezőként dolgozott. Közreműködött a Rock’N'Iasi 2015 fesztivál előkészítésében is, de a tragédia miatt a november 1-jén induló programot törölték.

Kétszáz év alatt nem sokat léptünk előrébb

242 éve, szinte napra pontosan ugyanakkor, mint a bukaresti tűzeset, leégett a párizsi Opéra le Peletier. A tűzben több százan haltak meg. A tragédia miatt vezették be az első igazi tűzvédelmi rendelkezéseit a világ zenei intézményeiben.

A Peletier-ben a legtöbben azért haltak meg, mert az ajtók befelé, a nézőtér felé nyíltak, emiatt a pánikba esett tömeg az ajtóknak préselődött, és a tumultus miatt nem tudtak elmenekülni a lángok elől. Ybl Miklós 1874-ben már eleve kifelé nyíló ajtókat tervezett a budapesti Operaházba.

Azóta több intézkedés is született. Mostanra már a világ szinte minden országában előírás, hogy a koncerthelyszíneken automata füstjelző berendezések legyenek, és a vészkijáratokat világító lámpák is jelezzék. Mégis, a bukarestivel együtt az elmúlt tíz évben 13 szórakozóhely gyulladt ki a világon.

Budapesten a West Balkán szórakozóhelyen volt hasonló eset 2011 januárjában. A menekülő tömeg agyontaposott három lányt, miután a szórakozóhelyen tömegpánik tört ki.

A hely üzemeltetői a megengedett 400 fő helyett 3000 embert engedtek be. Sokan nem kaptak levegőt, emiatt pánikszerűen mentek a kijáratokhoz. Az eset miatt szigorították a szórakozóhelyekre vonatkozó biztonsági előírásokat, köztük a tűzvédelmi szabályokat is. 

Klaus Iohannis román államfő post mortem adományozta oda a nemzeti érdemrend lovagi fokozatát a tűzvész két áldozatának, Claudiu Petrének és Adrian Ruginának, akik mások életét próbálták menteni a sajátjuk feláldozásával. Petre a koncerten fotózott, Rugina pedig a Bucium nevű együttes dobosa volt.

A szemtanúk szerint mindketten épségben megúszták a tragédiát, azonban később visszafutottak a lángok közé, hogy segítsenek a többi emberen. Rugina a földön összetaposott embereket próbáltak kivonszolni az épületből, de később annyira összeégett, hogy felesége csak a tetoválásai alapján tudta azonosítani a holttestet.

A fotós két alkalommal is visszarohant az épületbe, hogy barátjait kimenekítse, de eszméletét vesztette a füstben. A tűzoltók hozták ki a helyről és hiába próbálta 45 percen keresztül újraéleszteni a szomszédban működő szülészet ügyeletes orvosa, már nem tudták megmenteni az életét.

Rovatok