Index Vakbarát Hírportál

Colleen Bellt hazarendelték, mert nem elég kemény, írja a Magyar Idők. Valójában teljesen másért utazik haza

2015. november 4., szerda 14:06

A kormánypárti Magyar Idők mai címlapsztorijában kikezdte az amerikai nagykövetet, és arról írt: amerikai forrásból származó információjuk szerint Colleen Bell budapesti nagykövet szerdán konzultációra utazik Washingtonba, mert „főnöke″, Victoria Nuland európai ügyekért felelős államtitkár elégedetlen vele, nem tartja elég keménynek, túl „puha", nem elég konfrontatív. 

Az Indexnek azonban jól értesült források azt állították, 

a Magyar Idők állítása egyszerűen nem igaz, amerikai diplomáciai forrás pedig nem lehet egy ilyen információ mögött.

Magánélet, és nem politika

Azt, hogy a kormánypárti napilap cikke erősen kamugyanús, az is megerősíti, hogy forrásaink nekünk már bőven a múlt héten, rögtön Colleen Bellnek a Corvinuson elhangzott beszéde után arról beszéltek: az időzítést (aminek mélyebb összefüggéseit itt próbáltunk meg összeszedni) részben egy egészen banális ok is magyarázza, miszerint a beszédet le kellett tudnia a múlt héten, mert ezen a héten Bellnek az Egyesült Államokba kell utaznia.

Az ok – mondták már akkor forrásaink – azonban egy régóta tervezett és előre egyeztetett, nem politikai, hanem teljesen magánjellegű esemény, ami ráadásul Washington DC-n kívül kerül megrendezésre. A budapesti amerikai nagykövetség egy rövid hivatalos válaszban ezt szerda délután megerősítette, azt írták:

Bell nagykövet egy régóta tervezett személyes látogatásra utazik az Egyesült Államokba, és kihasználja az alkalmat, hogy Budapestre való visszatérése előtt az amerikai kormányzatban dolgozó kollégáival is találkozzon.

Utóbbi egyébként teljesen bevett, az Amerikába családi és személyes okokból, mondjuk esküvőre vagy temetésre hazautazó diplomaták a fővárost is minden esetben útba ejtik pár napra. 

Meglepte Bell keménysége a kormányt

A kormánypárti Magyar Idők cikke és Bell kóstolgatása annak állítólagos „puhaságával″ már csak azért is nagyon vicces, mert Colleen Bellnek éppen a keménysége lepte meg Orbánékat. 

Colleen Bell fellépése annyira váratlanul érhette a kormányt, hogy az MTI és a Fideszhez legközelebb álló médiumok be sem számoltak az eseményről, az állami hírügynökség ezt ráadásul nevetséges indokkal magyarázta. Szijjártó Péter annyit tudott reagálni, hogy kikerülte a nagykövet lényegi állításait és arról beszélt, Magyarország az EU, nem pedig az USA tagállama. Lázár János pedig ezt azzal fejelte meg, irritálja, hogy idejön a nagykövet és meg akarja mondani, hogyan éljünk.

(Borítókép: Colleen Bell és férje, Bradley Bell, Németh Zsolt külügyi bizottsági elnökkel a XIX. Csángó bálon, 2015. február 7-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)

Rovatok