Index Vakbarát Hírportál

A román államfő szembement Pontával, de csak egy kicsit

2015. november 5., csütörtök 11:00 | aznap frissítve

A szerdán lemondott román kormányfő maga helyett a magyarellenességéről ismert Mircea Dușă volt védelmi minisztert javasolta az ideiglenes miniszterelnöki tisztségbe, azonban Iohannis a Ponta-kormány oktatási miniszterét, Sorin Cîmpeanut nevezte ki ideiglenes kormányfőnek. 

Csütörtöki délelőtti sajtótájékoztatóján a köztársasági elnök a Transindex beszámolója szerint elmondta, hogy a politikai pártok mellett meg szeretné hallgatni a civil társadalmat is, amikor arról dönt majd, hogy ki legyen az új miniszterelnök-jelölt - ennek érdekében már ma elkezdi az egyeztetéseket.

A lemondott kormány ideiglenes kormány státusban folytatja tevékenységét az új kormány megalakulásáig. Az átmeneti időszak legfeljebb 45 napig tarthat. Victor Ponta és kormánya szerdai lemondása után az elemzők arra számítanak, hogy Klaus Iohannis román államfő az ellenzéket kéri majd fel kormányalakításra.

Ezt támaszthatja alá az az egyensúlyozás is, hogy Dușă helyett Iohannis a pártokon kívüli Cîmpeanut nevezte ki, aki tudományos területről került a kormányzatba. 

Ahogy azt tegnap este megírtuk, Bukarestben a Ponta-kormány lemondása ellenére is több tízezres tüntetés volt, ahol a tömeg az egész politikustársadalom távozását követelte. A tömeg "Huszonhat éve felváltva loptok", "Románia sírásói", "Takarodjatok mindnyájan" feliratokat emeltek a magasba. Iohannis a tüntetésekre reagálva azt mondta az MTI híradása szerint, hogy 

Láttam önöket, hallottam önöket, tekintettel leszek az elvárásaikra!

Rovatok