Index Vakbarát Hírportál

Várakozási övezetekkel állt elő az osztrák védelmi miniszter

2015. november 5., csütörtök 21:13

Miközben a német kormánypártok végül elvetették a tranzitzónákat, kerítésépítés helyett határ menti várakozási övezeteket létesítene Gerald Klug osztrák védelmi miniszter, aki csütörtökön mutatta be a tárca javaslatát. Klug szerint a javaslat az esetleges kerítésépítés olyan alternatívája, amely célszerű, költségtakarékos és azonnal megvalósítható intézkedés.

Szerinte úgy lehetne javítani a spielfeldi határátkelőnél kialakult helyzeten, ha az átmeneti befogadóhelyeket megerősítenék, további sátrakat és konténereket telepítenének és a tolakodás, valamint a tömegpánik elkerüléséhez szélesítenék a ki- és bejáratokat. A tervezet indoklása szerint a várakozási övezetekben nemcsak pihenni, enni és inni tudnának a menekültek, hanem tervezhetőbb lenne a továbbutazásuk is.

A tárcavezető szerint a spielfeldi határátkelőnél változnia kell valaminek, hiszen látható, hogy a jelenlegi helyzet nem alkalmas arra, hogy ezreket ellássanak és rendezett formában, biztonságosan továbbutaztassanak.

A szociáldemokrata politikus elmondta: megpróbálták a hiányzó erőforrásokat kompenzálni, ezért a hadsereg 900 fővel, a rendőrség 200 fővel van jelen a határátkelőnél. A miniszter szerint többen teljesítenek szolgálatot, mint korábban a burgenlandi Nickelsdorfnál, azonban ez még mindig nem elegendő.

Az osztrák belügyminiszterrel ellentétben a védelmi tárca vezetője úgy vélte, a határ mentén nincs szükség kilométeres kerítésre, ugyanis szerinte ezáltal nem fog kevesebb ember érkezni. Klug szerint Szlovéniával egyetértésben további határátkelőket kellene nyitni. Ő is azt mondta, hogy a menekültáradat megfékezése érdekében az unió külső határain kell intézkedni.

Salzburg megtelik

Salzburgban délután 3200-an vártak arra, hogy továbbutazhassanak Németország felé. A belügyminisztérium szerint még további 1500-an érkezhetnek buszokkal a városba Spielfeld felől. Salzburg polgármestere szerint a város befogadásának határához érkezett, írja az MTI.

A Salzburg tartományban lévő freilassingi átkelőhöz 1400-an érkeztek szerdán. Csütörtök délután a két kilométerre lévő átmeneti befogadóhelyen kétezer ember várta, hogy továbbutazhasson. 

A német-osztrák határ mentén öt ponton zajlik a menekültek rendezett átutaztatása, a salzburgi Oberndorfból már nem, azonban a tiroli Kufsteinból indítanak migránsokat Németország irányába.

Nagy a tömeg a szlovén-osztrák határon

Az elmúlt napokhoz képest is hatalmas tömeg zsúfolódott össze csütörtök estére a szlovén-osztrák határon, a Sentilj-Spielfeld határátkelőnél, tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A tranzittábor mellett egyre nő az iglu sátrakból álló spontán tábor mérete is, sokan már a hegyoldalakon táboroztak le.

A menekültek szinte minden, a senki földjén található fát eltüzelnek, ugyanis sötétedés után fagypont alá süllyed a hőmérséklet, így apró tábortüzek fénye világítja meg a környéket. Készülnek a mind hidegebb időjárási körülményekre az osztrák hatóságok is, amelyek csarnokszerű, acélszerkezetű fűthető sátrakkal szinte a határátkelő teljes területét lefedték.

Rovatok