Index Vakbarát Hírportál

Elismerte az elnökségre pályázó idegsebész, hogy hazudott

2015. november 6., péntek 18:42

Egy váratlanul esélyes republikánus elnökjelölt már biztosan kiesett a versenyből, miután elismerte, hogy valótlanságokat állított fiatalkoráról életrajzi könyvében.

Pedig a 63 éves Ben Carson nem szorult rá, hogy nagyon szépítse szakmai előmenetelét, elvégre ő volt az első, aki fejüknél összenőtt sziámi ikreket választott szét. A Republikánusok szélsőjobboldalához tartozó Tea Party támogatásával indult Carson a legutóbbi felméréseken már az elnökjelöltségre pályázó republikánus 29 százalékon állt, megelőzve hat százalékponttal a médiamágnás Donald Trumpot.

Eközben Jeb Bush épp kiesni látszott a versenyből, így apja és fivére után egyre kevesebb esélye volt, hogy belőle is elnök lehessen, a legújabb ütést például épp a saját apjától kapta, George Bush frissen megjelent önéletrajzi könyvében.

Ez akár tovább növelhette volna Carson esélyeit, ehelyett azonban úgy tűnik, kiütötte magát. Neki is egy életrajzi könyvvel gyűlt meg a baja, méghozzá a sajátjával, amit még 1990-ben írt. Ebben azt állította, hogy ösztöndíjat kapott a West Point katonai akadémiára. A történet szerint 17 éves volt, amikor találkozott William Westmoreland tábornokkal, aki felkínálta neki a lehetőséget, ám Carson ehelyett a sebészetet választotta. A Politico szerint a történetből legfeljebb az ebéd lehet igaz, és ezt a sebész pénteken elismerte.

Rossz, hogy nem volt rossz fiú

De a detroiti Carsonnak már korábban is kellett magyarázkodnia a könyve miatt, amelyben azt állította, hogy nehéz gyerekkora volt, ő maga köveket dobáló, lázadó kamasz volt, aki 14 évesen majdnem halálra késelt valakit.

Ismerősei, gyerekkori társai mind tagadták, hogy valaha is súlyos ügyei lettek volna Carsonnak, vagy hogy dühös, robbanékony kamasz lett volna. Bár ez épp azt jelenti, hogy jobb volt a valós kép, mint amilyet Carson festett magáról, alapjaiban ásta alá szavahihetőségét.

Bush és Carson kiesése újabb lökést adhat a mindenkibe beletrappoló Trumpnak az elnökjelöltség felé.

Carson a Tea Party támogatottjaként a konzervatívok keményvonalasai közé tartozik, ellenzve a melegházasság mellett az abortuszt is.

Rovatok