Index Vakbarát Hírportál

Kihallgatja Victor Pontát a román legfelsőbb bíróság

2015. november 6., péntek 10:07

Szerdán lemondott, pénteken már gyanúsítottként hallgatják ki Victor Ponta volt román miniszterelnököt. Igazából a dolog második része nem új, már eddig is gyanúsított volt a Sova-botrány vagy Turceni-Rovinari ügyben, amelyben a Transindex szerint okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnrészességgel vádolják.

Az ügyben Dan Sova szociáldemokrata szenátort, Ponta volt kampányfőnökét két olténiai hőerőművel (Turceni-Rovinari) 2007-ben kötött ügyvédi szerződése miatt hivatali visszaélésben való bűnsegédlettel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják. Ekkor Ponta még ügyvédként dolgozott és üzleti kapcsolatban állt Sovával a véd szerint pedig segített neki a visszaélésekben, később pedig már miniszterelnökként a régi üzleteik miatt helyezte Sovát különböző miniszteri tisztségekbe. Az ügyről részletesebben itt írtunk.

Pontát még nyáron hallgatta ki a korrupció ellenes ügyészség, péntek reggel pedig a legfelsőbb bíróságon jelent meg. Pénteken Dan Sovát is ki fogják hallgatni. 

A korrupció elleni ügyészség egy másik ügyben is nyomozni kezdett, aminek Ponta helyetteséhez, Gabriel Oprea belügyminiszterhez van köze: a hatóság pénteken bejelentette, hogy átveszi a belügyminiszter konvojában történt halálos baleset kivizsgálását. A baleset október 20-án este történt, amikor a politikusnak utat nyitó motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásott árokba csúszott és életét vesztette. Az ügyészség most azt vizsgálja, hogy Oprea visszaélést követett-e el, amikor rendőri felvezetést kért magának. 

A belügyminiszter nagyon szereti a rendőri felvezetést, a román Mediafix hírügynökség szerint összesen 1607 alkalommal kért magának kíséretet, majdnem kétszer annyiszor, mint a miniszterelnök. A baleset után nagy tüntetések voltak Oprea ellen, a bukaresti autósok pedig azóta is dudálnak, ha egy rendőrkonvojt látnak az úton.

Rovatok