Index Vakbarát Hírportál

Hónapokra eltűnnek az orosz turisták Egyiptomból

2015. november 11., szerda 07:17

Várhatóan több hónapig nem közlekedhetnek majd utasszállító repülőjáratok Oroszország és Egyiptom között - közölte Szergej Ivanov, az orosz elnöki hivatal vezetője az MTI szerint. A Kogalymavia légitársaság Boeing 737-esének október 31-i felrobbantása miatt Ivanov egyúttal a biztonsági intézkedések javítását szorgalmazta Sarm-es-Sejk, a másik népszerű vörös-tengeri üdülőhely, Hurghada, valamint az egyiptomi főváros, Kairó repterein. A felfüggesztett orosz járatok elsősorban ezen három repteret használták.

Azt illetően az orosz kormány továbbra sem foglalt állást, hogy mi okozhatta a Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) orosz légitársaság Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó gépének tragédiáját, amelyben 224-en vesztették életüket. Ahogy arról írtunk, a terrortámadás elismerése súlyos presztízsveszteséget jelentene Putyinnak - miközben ma már nagyon valószínűnek tűnik, hogy a gépet egy, a fedélzetére csempészett bomba robbantotta fel. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök még hétfőn is csak "egy nem zárható ki"-ig jutott, de az orosz kormány intézkedései egyértelműen arra utalnak, hogy ők is terrortámadásnak tartják a tragédiát:

Az Iszlám Állam azonnal magára vállalta az állítólagos merénylet elkövetését, azt hangoztatva, hogy az megtorlás Oroszország szíriai beavatkozásáért. Egyiptom viszont továbbra is balesetről beszél, sőt, nyugati összeesküvésnek tartja a terrortámadás elméletét, mely az ország GDP-jének hatodát termelő turizmus bedöntésére irányul. 

Rovatok